Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prostor na Narodnom trgu po 35 eura

09.11.2010. 23:00
Prostor na Narodnom trgu po 35 eura


Prezentacijom božićno-novogodišnje dekoracije grada, za koju je Grad Zadar ove godine izdvojio 300 tisuća kuna, u što je uračunata i božićna jelka koja će biti postavljena na Narodnom trgu, otvoren je današnji Kolegij gradonačelnik.
Ukrašavanje grada i ove godine je povjereno Marex-elektrostroju, odnosno Planu B, a prezentacija božićno-novogodišnje dekoracije zadarskih ulica i trgova gotovo da i nije ponudila ništa novo u odnosu na ranije godine. Iznimka je Forum, odnosno novouređena Poljana pape Ivana Pavla II. i zvonik Svete Stošije, koji će dobiti novo blagdansko ruho. U ostalim dijelovima grada, eventulano su dekoracije premještene s jedne na drugu lokaciju.
Na današnjem Kolegiju gradonačelnika, na čijem je dnevnom redu bilo čak 20 točaka, obuhvaćene su uglavnom teme vezane za komunalne djelatnosti te graditeljstvo. Kako je riječ o već relativno već poznatim projektima i događanjima, čija se realizacija već godinama najavljuje, članovi Kolegija u rekordnom roku “preletili” su sve točke dnevnog reda.
Među dugoočekivanim projektima zasigurno je parterno uređenje Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića. Uređenje je, nakon provedenog postupka javne nabave, povjereno zadarskoj tvrtki “Duca”, čija je ponuda bila najpovoljnija. “Duca” će uređiti za 7, 7 milijuna kuna bez PDV-a. Slijedom toga, otvoreni su i postupci javne nabave za projektantski i stručni nadzor za radove parternog uređenjea Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića.
Andrej Sudinja, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitiuu okoliša, istaknuo je kako se otvara postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za crpnu postaju Maestral i Park s pripadajućim gravitacijskim kolektorima i tlačnim cjevovodima te sustav odvodnje Kožino – Petrčane. Navedene projekte, gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, ocijenio je iznimno važnima. Sustav odvodnje Kožino – Petrčane, koji će imati zajednički pročiščivač, mogao bi se kandidirati za financiranje iz pristupnih fondova EU.
Sudinja se osvrnuo i na konačne prijedloge urbanističkih planova uređenja stambenih zona, odnosno zona Vidikovac II i Skročini II. Navedeni planovi idu na usvajanje na Gradsko vijeće Grada Zadra.
Na Kolegiju gradonačelnika, donesena je i odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu poslovnih prostora u zakup. Za poslovne prostore, za koje nije bilo zainteresiranih na prvom natječaju snižene su cijene zakupa. Iznimka je jedino, kako navodi dr. Vrančić, poslovni prostor na Narodnom trgu, gdje je cijena, s početnih 30 povećana na 35 eura po metru četvornom. Vrančić je podsjetio kako je na prvom natječaju, prostor na Narodnom trgu, dobio ponuđač s cijenom od iznenađujuće visoka 83 eura po kvadratu. No, kako je isti odustao, čime je izgubio povrat na jamčevinu, natječaj se mora ponoviti.
– Nema nikakvog misterija u vezi s poslovnim prostorom na Narodnom trgu. Ponuđač, kojega smo izabrali na natječaju, odustao je, čime je izgubio pravo na povrat jamčevine. Prema odluci o davanju u zakup, natječaj smo dužni ponoviti jer se prostor u zakup ne može dati nikome drugome, primjerice onome koji je imao drugu povoljniju ponudu, govori dr. Vrančić.
U nastavku Kolegija donesena je i odluka prema kojoj će se sadašnjim korisnicima, ugovori o korištenju javnih površina za postavu štandova i kioska, ponuditi zaključivanje novog ugovora o zakupu. Naravno, ti ugovori će biti ponuđeni samo onim korisnicima koji u potpunosti izvršavaju svoje obveze, odnosno nemaju nepodmirenih dugovanja.
Kolegij je zaključen odlukom o povjeravanju poslova upravljanja i održavanja javne rasvjete u Zadru, koji je podjeljen u dvije zone. Posao je povjeren društvima “Nin-elektrocommerce” i Marex-elektrostroj”. Franku Surjanu, vlasniku Građevinskog obrta “Ugradnja” povjeren je posao izvođenja manjih građevinskih radova i uklanjanja protupravno postavljenih predmeta i roba za potrebe Komunalnog društva.


 NAKNADE ZA PROVEDBU IZBORA


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić predložio je visinu naknada za rad članova tijela za provedbu izbora za vijeća mjesnih odbora Grada Zadra. O njegovom prijelogu raspravljat će Gradsko vijeće Grada Zadra.
Naknada za predsjednike Gradskog izbornog povjerenstva za mjesne odbore Grada Zadra i Izbornog povjerenstva mjesnih odbora, prema Vrančićevom prijedlogu iznosit će 7.000 kn. Šest tisuća kuna iznosila bi naknadna za zamjenika predsjednika, članove i zamjenike članova Gradskog izbornog povjerenstva. Tisuću i pol kuna predviđeno je za članove i zamjenike članova proširenog sastava Izbornog povjerenstva. Predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora imali bi naknadu od 350 kuna, a članovi i zamjenici članova biračkih odbora 300 kuna.




 DIGITALNA PISARNICA


Grad Zadar otvara i postupak javne nabave za sustav za upravljanje elektroničkim dokumentima i digitalnu pisarnicu. Takav sustav stoji 400 tisuća kuna, što će Grad Zadar isfinancirati kroz tri godine. Kako je pojasnio Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, novi sustav Gradu Zadru će donijeti broje uštede, koji će se vidjeti već kroz jednu ili dvije godine. Novi sustav ujedno je i  temelj za informatizaciju Gradske uprave.


 DOBITNICIMA NOVČANE NAGRADE


Nagrađeni pojedinici u finalu turističke akcije “Nasmiješeno sunce”, Tamara Stojković, Damir Tomljanović, Zvonimir Jerak, Daliborka Viduka, Ive Begonja i Zdenko Bubnjar, uz priznanje dobit će i novčanu nagradu. Riječ je o iznosu od tri tisuće kuna, koji će ovogodišnjim laureatima biti isplaćen iz Proračuna Grada Zadra za tekuću godinu.