Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Berlusconi: Prijevremeni izbori u veljači

09.11.2011. 23:00
Berlusconi: Prijevremeni izbori u veljači


Vjerujem da će početkom veljače biti održani izbori na kojima neću biti kandidat, izjavio je Berlusconi


Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je obećao da će podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji hitne proračunske mjere i ključne gospodarske reforme, rekao je da će vjerojatno do prijevremenih izbora u Italiji doći u veljači 2012. a da se on ne namjerava kandidirati.
– Dat ću ostavku čim se usvoji proračun i pošto vjerujem da ne može doći do formiranja nove većine, vjerujem da će početkom veljače biti održani izbori na kojima neću biti kandidat, izjavio je Berlusconi u razgovoru s glavnim urednikom dnevnika La Stampa. On je kazao da će kandidat lijevoga centra za mjesto premijera biti bivši ministar pravosuđa Angelino Alfano.
Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi dat će ostavku neposredno nakon što parlament usvoji proračunske mjere i ključne gospodarske reforme obećane Europskoj uniji kako bi se izbjeglo širenje krize eura, objavilo je u utorak navečer predsjedništvo Talijanske republike. Nakon prihvaćanja mjera, predsjednik vlade će ponuditi svoj mandat šefu države koji će voditi uobičajene konzultacije s većinskim strankama i oporbom, radi formiranja nove vlade.
Od trijumfalnog ulaska u politiku prije 17 godina Silvio Berlusconi za Talijane je bio utjelovljenje uspjeha, moći i novca, no danas mu se njegovi sunarodnjaci više ne dive, čak mu se i ne smiju i on odlazi u povijest kao žrtva gospodarske krize i vlastitih demona.
Barbara Spinelli, uvodničarka dnevnika La Repubblica (ljevica), piše da je “berlusconizam” bio show, no zavjesa je pala pošto je odigran posljednji čin.
Kad je ušao u političku arenu 1994., sa strankom Forza Italia (Naprijed Italijo!) koju je utemeljio po modelu kluba nogometnih navijača, vječno nasmijani medijski magnat pozvao je Talijane da se poistovjete s njegovim uspjehom. Putem triju televizijskih kanala svoga medijskog carstva Mediaset, uz oskudno odjevene djevojke i često prostački humor, Berlusconi je javnosti prikazivao priču o svome materijalnom uspjehu i to je uspio.
“Velik je paradoks” što se taj poslovni čovjek, koji je često bio predmet istrage zbog optužaba za korupciju, u početku 90-ih uzdignuo iz ruševina operacije Čistih ruku (manni pulite), sudskog antikorupcijskog procesa, piše filozofkinja iz Milana Roberta di Monticelli.
“Talijanima je poručio … evo me, stižem, ja sam iznad zakona, pomoći ću vam da poslujete kao i ja i dobit ćete svoj dio kolača”, objašnjava Monticelli. No s gospodarskom krizom kolačić se istopio.


Seksualni skandali prelili čašu




Čini se da su upravo seksualni skandali bili kap koja je prelila čašu strpljenja katoličkoga biračkog tijela. Crkva je sve teže trpjela nesklad između branitelja tradicionalnih vrijednosti koji se protivi eutanaziji i genetskoj manipulaciji, a privatno organizira seksualne igre s maloljetnicama. “Od supermoćna muškarca okružena lijepim ženama spao je na ulogu sirota bogataša koji seks mora kupovati novcem”, zaključuje Farro.


Papndreu ustupa mjesto novoj koalicijskoj vladi


Grčki politički čelnici složili su se oko nove vlade, rekao je u srijedu premijer na odlasku George Papandreu objavljujući svoju ostavku kojom ustupa mjesto novoj koalicijskoj vladi. “Želim uspjeh novom premijeru i, naravno, novoj vladi. Biti ću uz njih i snažno ih podupirati”, rekao je Papandreou u televizijskom obraćanju naciji. Nije, međutim, naveo tko će ga zamijeniti na premijerskoj dužnosti. Izvori iz dviju najjačih stranki navode da bi novi premijer mogao postati predsjednik parlamenta Filipos Petsalnikos.


Merkel: EU se mora prilagoditi dužničkoj krizi


Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je, u jednom od svojih najdramatičnijih govora od izbijanja krize u eurozoni, izjavila da je stanje u Europi postalo “neugodno” te da blok 27-ice neće preživjeti ukoliko svijetu ne pokaže da je sposoban prilagoditi se dužničkoj krizi.
“Vrijeme je za prodor u novu Europu. Zajednica koja tvrdi, usprkos svemu što se događa u ostatku svijeta, da nikada više ne može mijenjati svoja temeljna pravila, ta zajednica jednostavno ne može preživjeti. Uvjerena sam u to”, rekla je Merkel.