Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čakarun potaknuo djecu da pišu što više

09.11.2011. 23:00
Čakarun potaknuo djecu da pišu što više


Pjesnik je poručio djeci da pišu što više, da svoje radove bez ustručavanja pokažu svojim učiteljicama i učiteljima, te da ih pošalju u dječje časopise ili u prilog našeg lista “Mali odmor”


Gradska je knjižnica Zadar u povodu manifestacije „Mjesec knjige” u utorak u poslijepodnevnim satim ugostila i priredila književni susret s pjesnikom Brankom Čakarunom. Budući da je ovaj zadarski pjesnik najpoznatiji po svojim zbirkama pjesama namijenjenim djeci i većinu su publike u multimedijalnoj dvorani gdje je susret upriličen činila djeca, uglavnom učenici trećeg razreda Osnovne škole Šime Budinića.
Branko Čakarun rođen je u Galovcu. Učiteljsku školu, pedagošku akademiju i studij pedagogije završio je u Zadru. Radio je kao učitelj u mnogim školama Ravnih Kotara, a posebno se istakao radeći u Zemuniku, gdje je jedno vrijeme bio i direktor škole koja je tada bila proglašena najboljom u Zadarskom kotaru. Autor je niza zbirki pjesama za djecu među kojima se osobito ističu „U podnožju Šalana”, „Glava koja nije voljela kapu”, „Kućica od Perja”, „U najljepšem šumskom gradu”, te zbirke dječjih igrokaza„Bjelokapica”. Nedavno je u Zadru predstavljena njegova najnovija zbirka „Kad bi led bio sladoled”. Čakarun je objavljivao u časopisima, novinama, zbornicima, u časopisima za djecu kakvi su „Radost”, „Modra lasta” i „Smib”. Njegove su pjesme uvrštene u početnice i čitanke. Uvršten je u Antologiju hrvatske dječje poezije koju je priredio Ivo Zalar. Desetak je njegovih pjesama za djecu i uglazbljeno.
Susret s najmlađim čitateljima je prošao u veselom i zaigranom ozračju. Čakarun se prvo u kratkim crtama predstavio, ponajviše govoreći o svom djetinjstvu i odrastanju, te o počecima svoga pisanja prije čak 65 godina. Kazao je i ponešto o temama o kojima rado piše kakve su primjerice Hrvatska, životinje (kojima je posvetio oko 60 pjesama), prijateljima, starim simpatijama… Izrecitirao je Čakarun osnovnoškolcima i nekoliko svojih pjesama što je izazvalo poseban ushit među publikom. Poručio je djeci da pišu što više, da svoje radove bez ustručavanja pokažu svojim učiteljicama i učiteljima, te da ih pošalju u dječje časopise ili u prilog našeg lista „Mali odmor” o kojem se pjesnik vrlo pohvalno izrazio. Djeca su pjesniku pružila posebno zadovoljstvo recitirajući njegove pjesme među kojima su se ovog poslijepodneva mogle čuti „Trokutić”, „Čudnovata učiteljica”, „Pjenušavo natjecanje”, „Igra valova”, „Kako”, „Suzi” i „Mali Suvozač”, a pjesmu „Glagol baka” publika je čula uglazbeljenu.