Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dominacija Poličnika

09.11.2011. 23:00
Dominacija Poličnika


Zadarska županija spada u one koje više izvoze nego uvoze, ali se ne radi o velikim iznosima, a izvoz joj je u devet mjeseci ove godine rastao dva i pol puta brže od prosječnog rasta u zemlji
U prvih devet mjeseci izvoz roba iz Republike Hrvatske je iznosio 6,78 milijardi eura, što je 5,2% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.
Ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do rujna 2011., prema privremenim podacima, iznosio je 50,3 milijarde kuna. Istodobno je uvoz iznosio 82,1 milijardu kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 31,8 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom popela se na oko 64 posto, što je za Hrvatsku dobar pokazatelj s obzirom na to da desetljećima imamo dominaciju uvoza i izvoz je prije krize teško prelazio 50 posto vrijednosti uvoza.
Najveći izvoznici
U razdoblju od siječnja do rujna 2011. najveći izvoz ostvarila je županija Grad Zagreb, u iznosu od 16,3 milijarde kuna, što čini 32,5% ukupnog izvoza Republike Hrvatske. Istodobno, Grad Zagreb županija je s najvećim uvozom koji iznosi 47,6 milijardi kuna i čini 58,0% ukupnog uvoza Republike Hrvatske. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja do rujna 2011. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 31,3 milijarde kuna.
U razdoblju od siječnja do rujna 2011. suficit je ostvarilo 12 županija. Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i uvozu Republike Hrvatske te ostvarenim suficitom jesu: Istarska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska i Međimurska.
Zadarska županija
Zadarska županija prema prethodnim podacima spada u one čija je pokrivenost uvoza izvozom među boljima u zemlji, a posljednjih par godina izvoz prelazi uvoz. Tada smo to samo pretpostavljali, a sad kada su poznati podaci prema županijama i gradovima iz Državnog zavoda za statistiku to je i očito.
Zadarska županija, kako smo tada i najavili, spada u “pozitivce”, odnosno županije s pozitivnom bilancom, ali se u statističkim pregledima posebno ne ističe jer iznos nije značajan. Uglavnom u Zadarskoj je županiji izvezeno roba u visini 884,4 milijuna kuna, što je 16 posto više nego lani, a uvoz je 746 milijuna kuna, odnosno 1,6 posto manje nego lani. Time je Zadarska županija imala oko 140 milijuna kuna suficita.
Istra sa 6,7 u odnosu na 3,6 milijardi kuna izvoza, odnosno uvoza najpozitivnija je u zemlji, a najmanje od spomenutih dobrih županija imala je Međimurska sa 1,9  milijardi izvoza u odnosu na 1,6 milijarda uvoza, pa je jasno zašto se Zadarska županija posebno ne spominje.
Poličnik 40 posto izvoza županije
Zadarski kapitalci ostaju isti, odnosno gotovo 40 posto izvoza pripada Općini Poličnik sa 43,2 milijuna eura, a rast je oko tri posto, dominira Aluflexpack kao najznačajniji pojedinačni robni izvoznik u županiji.
Zadar je imao 20 milijuna eura izvoza uz rast od velikih 23 posto. Sa 17,1 milijun eura slijede Kali sa 11 posto rasta – dominira Kali Tuna. Potom je sa 16 milijuna kuna sa 10 posto rasta Benkovac – LHT Metalni lijev dominira. Preko 10 milijuna eura u devet mjeseci nije imalo gospodarstvo s područja drugih lokalnih samouprava.
Najviše od ostalih ima Biograd sa 8,4 milijuna eura uz rast od – 348 posto?! Temelj nevjerojatnog rasta je u oporavku Jadran Tune, ali i ubacivanju u izvoz sve snažnije Tvornice mreže. Stankovci su imali 4,5 milijuna eura, ali uz pad od gotovo 18 posto, a temelj je u Ostrei. Sa 3,1, odnosno 17 posto rasta slijedi Pakošane – dominantno DalMar. Potom sa 2,2 milijuna uz rast od 37 posto slijedi Gračac, kojem želimo sreću s obzirom na opće stanje nerazvijenosti i nezaposlenosti. Sa 225 posto rasta veliki povratnik sa 1,8 milijuna eura je i Obrovac s oporavkom prodaje brodova. Nadomak milijun eura je Pag.


Rast u RH i ZD županiji


Hrvatski izvoz u eurima rastao je prosječno 5 posto, iznosio je 6,8 milijardi eura, a uvoz 11 milijardi eura s padom od jedan posto.
Zadarska županija imala je u eurima izvoz od 119.315.000, što je rast od 13,6 (tečajne razlike), a uvoz 100,7 milijuna eura uz rast od 0,6 posto.