Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Imamo dovoljno snage i moći za prolaz na EURO

09.11.2011. 23:00
Imamo dovoljno snage i moći za prolaz na EURO


Sada sam spreman preuzeti maksimalnu odgovornost. Međutim, ovo nije pojedinačni sport, u nogometu je bitan kolektiv. Svi, baš svi moramo biti na razini da bih i ja bio pravi – upozorava veznjak Tottenhama


Od trenutka koji je spojio Hrvatsku i Tursku u dodatnim kvalifikacijama za EURO svi štićenici izbornika Slavena Bilića obećavaju da će dati sve od sebe u te dvije utakmice.
– Došli smo do zida, sada treba pokazati karakter. Naš pristup sigurno će biti takav. Inače nećemo moći pogledati u oči svojim obiteljima, prijateljima i navijačima – objašnjava Darijo Srna.
Prema njegovim riječima, voda je došla do grla, što znači da nitko nema pravo na loš dan. Ni u Istanbulu, ni u Zagrebu.
– Svatko od nas mora dati svoj maksimum u ove dvije utakmice. Ako samo jedan od nas ne bude sto posto unutra, mogli bismo imati problema – dodaje kapetan hrvatske reprezentacije.
Nije tajna da će sve oči biti uprte u Luku Modrića. Najskuplji igrač u “kockastim” redovima svjestan je činjenice da njegove partije u reprezentaciji nisu ni blizu onoga što pruža u dresu Tottenhama.
– Mislim da nije sve tako crno. Bilo je utakmica u kojima sam igrao dobro za reprezentaciju, ali i meni je jasno da to ne radim u kontinuitetu. Znam da nisam na razini onoga što sam pružao u prvom kvalifikacijskom ciklusu sa Slavenom Bilićem – kaže Modrić.
Bečki sudar
I, naravno, obećava da će dati sve od sebe u dva ogleda s Turskom.
– Sada sam spreman preuzeti maksimalnu odgovornost. Međutim, ovo nije pojedinačni sport, u nogometu je bitan kolektiv. Jedan igrač nikad nije dobio ili izgubio utakmicu. Svi, baš svi moramo biti na razini da bih i ja bio pravi – dodaje hrvatski Spielmacher.
Nije tajna da prvu asocijaciju na spomen turske reprezentacije predstavlja epski opjevano četvrfinale zadnjeg EURO-a u Beču. Tog 21. lipnja 2008. godine Hrvatsku su skupo koštali jedanaesterci, nakon čudesnoga gola Semiha Sentürka u 121. minuti utakmice.
– Niti jednom mi nije palo na pamet gledanje te snimke. Zašto bih se vraćao na prošlost? Što je bilo, bilo je – tumači Srna.
Od tada hrvatska reprezentacija nije uknjižila niti jednu pobjedu u nekoj odlučujućoj utakmici. Štoviše, razočaranja su se nizala kao na pokretnoj traci.
– Uvjeren sam da se to mora promijeniti. I mi moramo konačno pobijediti. Mislim da bismo uspjehom u ove dvije utakmice s Turskom prebrisali sve loše što nam se događalo u ove tri godine, a siguran sam da za to imamo dovoljno snage i moći – tvrdi Modrić.
Paklena atmosfera
I kapetan nudi identičnu priču, uz poneki nadnaravni element.
– Mislim da je ovdje sudbina uplela prste. Onaj njihov gol u 121. minuti i ždrijeb ovih dodatnih kvalifikacija sigurno su povezani. Ma, to je sto posto tako – rezonira Srna.
Govoreći o adutima Turaka, mnogi će u prvi plan gurnuti fanatičnu podršku njihovih navijača na Türk Telekom Areni. Oni koji su doživjeli tu atmosferu tvrde da su tamo decibeli na jednako visokoj razini svih devedeset minuta.
– Na žalost, sami smo se doveli u takvu situaciju. Sada nema smisla pričati što bi bilo kad bi bilo. Pred nama su četiri dana koji će pokazati jesmo li pravi. U Istanbulu nas čeka jaka reprezentacija i paklena atmosfera na stadionu, a takve utakmice su najbolje za igranje – objašnjava kapetan “kockastih”.
Poraz u srazu s Turskom označio bi povijesni neuspjeh, u obliku drugog uzastopnog propuštanja velikog natjecanja.
– Ovo je nogomet, tu se svašta može dogoditi. Recimo, nama se mogu zalomiti tri-četiri prečke, a oni mogu jednom preći centar i zabiti. No, ako, ne daj Bože, ne odemo na EURO, to neće značiti da smo “luzeri”. Uvijek ću biti ponosan što sam kapetan ove generacije – zaključuje Srna.