Jarnjak i Maček satima pričali o crnim fondovima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Darko JELINEK
Pavošević ga tereti da je radila po njegovom nalogu - Ivan Jarnjak nakon ispitivanja u pratnji odvjetnika Petra Pavkovića

Visoki HDZ-ovi dužnosnici Ivan Jarnjak i Ratko Maček jučer su pred USKOK-om iznijeli svoje obrane u istrazi afere Fimi-media. Jarnjak je obranu iznosio više od četiri sata, a Maček je u sjedištu USKOK-a proveo gotovo tri i pol sata.

Ni jedan, ni drugi nisu željeli komentirati novinarima posjet sjedištu USKOK-a. Umjesto njih, izjave su dali njihovi odvjetnici Petar Pavković i Tihomir Rubeša.

- Iznijeli smo obranu i odgovarali na sva pitanja tužiteljstva, rekao je Jarnjakov branitelj Pavković.

Šutljivi odvjetnici

Odgovarajući na pitanja novinara, Pavković je kazao da je USKOK uputio i od kojih institucija može potražiti dokumentaciju koja podupire Jarnjakovu obranu. O Jarnjakovom dnevniku u kojem je bivši glavni tajnik HDZ-a godinama bilježio zbivanja iz svoje političke karijere, Pavković nije želio govoriti. Ni Mačekov odvjetnik Tihomir Rubeša nije bio rječitiji. Kratko je kazao da je Maček iznio obranu i da je odgovarao na pitanja, a na izričit novinarski upit je li Ratko Maček porekao krivnju, Rubeša je poručio: "Sve sam vam rekao, sve sam vam rekao!" Što su govorili, nije se moglo doznati, jer istraga je, naravno, tajna. Ali trajanje njihovih iskaza vrlo je znakovito, kao i činjenica da nisu iskoristili mogućnost da odbiju odgovarati na tužiteljska pitanja.

Jarnjak i Maček su obuhvaćeni posljednjim proširenjem istrage u aferi Fimi-media u kojoj je zbog crnih fondova okrivljena i Hrvatska demokratska zajednica.

USKOK istražnim nalogom tereti Ivu Sanadera da je povezao više osoba, među kojima su Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Ivan Jarnjak, Ratko Maček i Branka Pavošević, kako bi pribavili ilegalna sredstva za financiranje HDZ-a. HDZ-u je zato i blokirana zgrada središnjice u Zagrebu.

Punjenje i potrošnja

Pritom je, smatra USKOK, Mačeku, Jarnjaku i Branki Pavošević, Sanader prikazao da će se prikupljeni novac koristiti isključivo za stranačke potrebe. Mačeka i Jarnjaka se tereti da su, po Sanaderovom nalogu, glavnoj stranačkoj blagajnici Branki Pavošević naložili da određene donacije stranci ne evidentira u poslovnim knjigama.

Punjenje crnih stranačkih fondova trajalo je u razdoblju od konca 2003. do srpnja 2009. godine, a potrošnja tih sredstava od travnja 2004. pa opet do srpnja 2009. godine. Jarnjak je bio glavni tajnik stranke veći dio tog razdoblja, a Ratko Maček glasnogovonik, ali i direktor nacionalnih izbornih kampanja.

Jarnjaka i Mačeka bivša računovotkinja stranke Branka Pavošević tereti i da je osobno donio novac u stranku, te da je po njegovom nalogu isplaćivala određene iznose. Maček joj je, ustvrdila je Branka Pavošević USKOK-u, čak i naložio da umanji službene iznose potrošnje u kampanji.

Sumnja da su nalagali isplate
Prema stavu uskočkih tužitelja, HDZ u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao najmanje osam milijuna kuna anonimnih donacija, a na raspolaganju u crnom fondu stranka je imala 30 milijuna kuna, što iz donacija, što iz poslovanja Fimi-medije. Taj novac je potrošen za podmirivanje najrazličitijih troškova, a USKOK sumnja da su pojedine isplate Branki Pavošević nalagali Sanader, Barišić, Maček i Jarnjak.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno