Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Legendarni američki “muscle cars” u novom ruhu na zadarskim cestama

09.11.2011. 23:00
Legendarni američki “muscle cars” u novom ruhu na zadarskim cestama


Prednji dio u obliku slova V okružen je prednjim svjetlima visokog intenziteta sa svjetlećim ksenonskim LED prstenima koja oponašaju duboko usađene oči i daju Camaru pomalo prijeteći izgled
Nema djeteta koje kad vidi Camaro, pogotovo ako je žute boje, ne viče “Eno Bumblebee!”, kaže Hermann


U najvećoj tajnosti deset Chevrolet Camara prošli je tjedan stiglo u Zadar. Uz skupo osiguranje dovezeni su u velikim kamionima i danima su boravili skriveni u garažama na nekoliko različitih lokacija po gradu.
U Zadru će boraviti nekoliko tjedana. Zakupili su malu pistu Zračne luke Zemunik i na njoj imaju test vožnje, foto snimanja i prezentacije
– Gostovali smo u Zadru u rujnu i toliko nam se svidjelo da smo morali doći opet. Nema čovjeka, novinara ili poslovnog partnera koji je ostao ravnodušan na ovu ljepotu. Za Cruze smo imali slogan “Cruze Zadar” i na glavnoj fotografiji u pozadini su bili sv. Donat i sv. Stošija, kaže Jasna Stilinović, Chevroletov PR.
Europski drukčiji od američkog
Skupocjeni automobili su u Zadar došli odmah nakon europske prezentacije u Švicarskoj, a kod nas ih ovih dana dolaze vidjeti predstavnici medija i partneri iz cijele regije, od slandinavskih zemalja do Turske i Grčke.
Tehnički direktor za proizvodnju automobila Camaro, Nijemac Patrick Herrmann ranije je radio za Cadillac i Corvettu.
– Automobil ima jedinstveni dizajn, uistinu se izdvaja iz mase. Posebno je izrađen za europsko tržište. Prvi put je testiran na stazi Nürburgring. Pogon automobila potpuno je drukčiji od onog za američko tržište jer se ovdje drukčije vozi. Prilagođen je vožnji jednom rukom i na velikim brzinama. Primjerice, Njemačka nema ograničenja brzine na autocestama. Na šasiji Camara vidi se prijeđeni broj kilometara, a kad ide unatrag ima kameru na kojoj se dobro vidi udaljenost od zida ili drugog automobila. Camaro ima poseban i prepoznatljiv, duboki zvuk, ima manje prozore…, priča nam Herrmann dok nas u crnom Chevroletu vozi da ga uslikamo na Karmi.
Nije li ta kamera pomalo “štreberska”?, pitamo ga mi.
– Ma nije, odlična je. Ne samo da vidite koliko mjesta imate nego možete vidjeti i predmete na podu, mačku ili psa koji se mogu naći iza automobila…
Chevrolet je četvrti svjetski brend po veličini prodaje. Cammaro automobili koji su u Zadru predstavljaju petu generaciju Chevrolet automobila i na tržištu će se naći tek dogodine.
Prednji dio u obliku slova V okružen je prednjim svjetlima visokog intenziteta sa svjetlećim ksenonskim LED prstenima koja oponašaju duboko usađene oči i daju Camaru pomalo prijeteći izgled. Zaljubljenici u dizajn, koji kod ovog automobila podsjeća na najbolja izdanja talijanskog dizajna automobila, požalit će jednu “sitnicu”. Radi se, naime, o “žmigavcima” odnosno pokazivačima smjera koji u Americi smiju biti bijeli, a u Europi ne smiju biti drukčiji nego – žuti.
S obzirom na cijenu od oko 55.000 eura, što znači da u Zadru boravi 10 automobila ukupne vrijednosti cca 4 milijuna kuna, ne treba čuditi činjenica o visokom osiguranju i tajnim lokacijama na kojima limeni ljubimci “spavaju”.


Bumblebee




Chevrolet se kao “all American” brend pojavljuje u brojnim filmovima poput “Brzi i žestoki”, “Korak do slave”, Terminator”, “Tjelohranitelj”, “Dan nezavinsosti”, “Dani groma”, te u brojnim pjesmama, poput antologijske “American Pie” Don McLeana, “I’ve Got A Rock n’ Roll Heart” Erica Claptona, “Ridin’ in My Chevy” Snoop Dogga…
Ipak, u novije doba svakako najvažnija “uloga” u filmu je ona upravo Camara u Transformerima gdje se pojavljuje od prvog dijela snimljenog 2007. godine. Legendarni američki muscle car u filmu je žuto-crni i “odaziva” se na ime Bublebee (bumbar).
– Nema djeteta koje kad vidi Camaro, pogotovo ako je žute boje, ne viče “Eno Bumblebee!”, kaže Hermann.
Paket vanjskih dodataka koji pretvaraju Camaro u Bumblebeeja prodavat će se po preporučenoj cijeni od 2.000 eura.
Peta generacija Camara je prvo u obliku konceptnog automobila glumila Bumblebeeja u filmu Transformeri ’07. godine, nakon što je robotski junak odlučio unaprijediti svoje camarovsko tijelo iz davne 1976. godine. Camaro se vratio 2009. u nastavku “Transformeri: Osveta poraženih”. Filmovi su globalno zaradili 1,5 milijarde dolara te su pomogli Camarov povratak nakon što ga sedam godina nije bilo u prodajnim salonima.


Od 0 do 100 za 5,4


Cijena za Camaro 6.2L V8 MT coupe (432HP) bit će oko 54.500 eura dok će cijena za kabrio verziju biti nešto veća – Camaro 6.2L V8 MT convertible (432HP) koštat će oko 60.000 EUR. Za Europu nema fiksne cijene, pa ni za svaku zemlju, već je ona isključivo na odluci prodavača.
S ručnim prijenosom dolazi 6,2-litarski LS3 V8 motor s 432 konjske snage i 569 Nm okretnog momenta pri 4.600 okretaja u minuti. To znači ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde za kupe i 5,4 sekunde za kabrio. Automatski prijenos uparen je sa 6,2-litarskim L99 V8 motorom s 405 KS koji daje 556 Nm okretnog momenta pri 4.300 okretaja u minuti. Automatski kupe dostiže 100 km/h za 5,4 sekunde, s dodatne 0,2 sekunde za kabriolet. Camaro nudi najveću brzinu od 250 km/h.