Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U ekološkim vinogradima budućnost Ravnih kotara

09.11.2011. 23:00
U ekološkim vinogradima budućnost Ravnih kotara


U Nadinu imamo 19 prijavljenih ekoloških vinogradara s 87 hektara površine, a ukupno u Zadarskoj županiji imamo 24 ekološka proizvođača sa 130 hektara u ekološkom uzgoju, naglasio je agronom Vlatković


U Zadru se od 3. do 6. studenog 2011. održavala Sabatina, XXI. međunarodna manifestacija vinogradara i vinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Udruge vinogradara i vinara Dalmacije. Kao i proteklih godina organizatori  su se u suradnji sa znanstvenim institucijama, zavodima i institutima potrudili da Sabatina ima bogat sadržaj. Trodnevni program obilovao je aktualnim temama o vinogradarstvu i vinarstvu kroz predstavljanja domaćih i inozemnih organizacija, iskustava i projekata, stručnih radionica i znanstvenih skupova. Posjetitelji su mogli razgledati izložbu vina i proizvoda od grožđa i vina, zatim sajam vinogradarske i vinarske opreme, alata i repromaterijala te burzu vina.
Za sve sudionike Sabatine organiziran je studijski obilazak tvornice Maraska d.d. Zadar i plantaže višnje maraske, ekoloških vinograda u Nadinu, vinogradarskih nasada Korlat i Grada Benkovca.
Tvrtka Maraska d.d. uz proizvodnju i prodaju alkoholnih pića proizvodi i bogati asortiman bezalkoholnih pića raznih vrsta i okusa. Prilikom posjeta tvornici Maraska sudionici su upoznali tehnološki proces proizvodnje.
– Godine 2006. preselili smo se na novu lokaciju i tom je prilikom izgrađen pogon alkoholnih pića, a pogon bezalkoholnih je kompletno renoviran. Time je omogućena moderna i konkurentna proizvodnja te su stvoreni preduvjeti za implementiranje sustava kvalitete (ISO i HACCP) koji Maraski omogućuju jači iskorak na inozemna tržišta. U tekućoj godini povećali smo proizvodne kapacitete nabavom dviju novih linija (PET linija i Bag in box linija) što predstavlja investiciju od skoro 1,0 mil. eura, rekao nam je Vandri Montabelo, predsjednik Uprave.
Plantaža na Vlačinama s 95.000 maraski
Tijekom obilaska objekta “Vlačine” prisutni su vidjeli plantažu koja je primjer kako se od miniranog zemljišta radom, trudom i financijskim sredstavima, došlo do plantaže s 95.000 stabala višnje maraske.
– U 2011. godini imali smo prvu pravu berbu s više od 400 tona maraske te smo, zbog velikog broja stabala i velike količine ploda, berbu odradili strojno. Možemo sa zadovoljstvom reći da je navedeni način berbe uspješan i jedini moguć u slučaju plantažnog uzgoja. Planovi su da se za sljedeću godinu nabavi dodatan broj strojeva, budući da se očekuju značajno veće količine maraske, ali i da se pored naše plantaže ponudi strojna berba našim kooperantima kao što smo nedavno pokusno pokušali berbom maslina. U slučaju strojne berbe, naši kooperanti bi zasigurno imali značajne uštede, čime bi se podigla isplativost uzgoja višnje maraske u Ravnim kotarima, istaknuo je Vandri Montabelo.
Ekološki vinogradi u Nadinu
Sudionike Sabatine oduševili su ekološki vinogradi u Nadinu. Riječi dobrodošlice uputili su im Željko Vrsaljko, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin i dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije, koji je prisutne upoznao o razvoju vinarstva i vinogradarstva u Nadinu.
– Drago mi je da sam imao priliku pokazati našim gostims najveće vinogradarske površine u županiji. Samo u Nadinskom blatu nalazi se 320 hektara vinograda. U Nadinu imamo 19 prijavljenih ekoloških vinogradara s 87 hektara površine, a ukupno u Zadarskoj županiji imamo 24 ekološka proizvođača sa 130 hektara u ekološkom uzgoju, naglasio je agronom Vlatković.
Organizatori Sabatine i predstavnici Grada Benkovca položili su vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Članovi Udruge vinogradara i vinara Nadin prezentirali su svoja ekološka vina uz prigodan nastup Kulturno-umjetničkog društva Nadin.
Na Korlatu do 450.000 litara vrhunskih vina
Na vinogradu Korlat radovi su započeli u ožujku 2004., a zbog težine terena priprema je trajala sve do proljeća 2005. godine. Iste godine posađeno je prvih 73 hektara cjepova loznih sadnica, a u 2006. godini ostalih 30 hektara. Ukupno je zasađeno 550.000 loznih cjepova, a vrijednost investicije od pripremnih radova do danas iznosi 30.438.054,00 kn. Loza raste iz bijelog šljunka koji čuva vlagu u dubini, a odbija sunčeve zrake na grozd i pojačano ga zagrijava. To daje posebna vina s više od 14% volumnog alkohola. Na Korlatu su ubrane prve količine grožđa 2007. godine i bile su dostatne za proizvodnju 9.000 litara vrhunskog crvenog vina odnosno 12.000 boca.
– Zadovoljstvo nam je da su sudionici Sabatine posjetili vinograd na Korlatu i da smo imali priliku prezentirati im naš rad, od pripreme terena do same sadnje vinove loze na “osvojenim” kamenim terenima krša i makije. Vina Korlat sorti merlot, syrah i cabernet sauvignon, berbe 2007. osvojila su mnogobrojne medalje na velikim međunarodnim vinskim manifestacijama. Na tržištu je berba 2008. koju smo promovirali u vinariji Benkovac, u lipnju ove godine i kojom smo potvrdili kontinuitet u kvaliteti. Ukupni potencijal proizvodnje dolaskom vinograda u punu rodnost kroz iduće dvije do tri godine iznosit će 400.000 do 450.000 litara vrhunskih crvenih vina koja će zasigurno naći svoje mjesto na tržištu, rekao nam je Željko Pavlović, voditelj vinogradarske proizvodnje u Vinariji Benkovac.
Predstavnici Grada Benkovca i vinarije Benkovac, Badel 1862, organizirali su prigodan domjenak u tvrđavi Kaštel Benković gdje se nalazi Zavičajni muzej Benkovac što je za posjetitelje bila prigoda da se upoznaju s kulturnom i povijesnom baštinom ovog kraja.


Uspješna godina za tvrtku Maraska d.d.




2011. godinu u Maraski je, osim značajnih investicija u proizvodni pogon i opremu za berbu višnje maraske, obilježilo plasiranje velikog broja novih proizvoda u alkoholnom asortimanu (brandy, travarica, liker od breskve) te linija proizvoda u bezalkoholnom dijelu asortimana (ledeni čajevi, mirna pića), ali i strateški ugovor s njemačkim partnerom Sinalco za kojeg će Maraska puniti i distribuirati gazirana pića. Sve te promjene, ali i kontinuiran rad na tržištu rezultirali su 15-postotnim rastom prodaje Maraskinih proizvoda u RH i u istom postotku na inozemnim tržištima.
Značajna strateška promjena je izdvajanje prodaje Maraske i sestrinskih firmi Koestlina i Kandita u zajedničku tvrtku Mepas d.o.o. sa sjedištem u Zadru, koja se bavi prodajom i distribucijom proizvoda navedena 3 proizvođača. Zajednička prodaja rezultirala je smanjenjem troškova i rastom prodaje kod sva tri proizvođača, a zbog rasta prometa su u Maraski samo u proteklih mjesec dana zaposlili 17 novih djelatnika.