Britanski gosti iznenađenje listopada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Gosti u posezoni su specifična kategorija kojima kupanje nije najvažnije

U Hrvatsku je od siječnja do kraja listopada stiglo 11,9 milijuna turista ili 5 posto više nego lani, a istovremeno je fizički turistički promet mjeren u noćenjima povećan za 6,4 posto. Naime, u deset mjeseci je ostvareno rekordnih 69 milijuna i 250 tisuća noćenja, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Tijekom prošlog mjeseca također je nastavljen pozitivan trend u turizmu pa je tako u Hrvatsku stiglo oko 530 tisuće turista, što je 7 posto bolje nego lani, a zabilježeno je 1,84 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2011. predstavlja rast od 174 tisuće ili 10,5 posto. Njih su ostvarili mahom turisti iz Njemačke, Austrije i Velike Britanije. Naime, više od pola milijuna noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke koji su "nosili" čitavu ovu turističku godinu, a očito je i postsezona njihova. Njemačkih je noćenja bilo čak 13 posto više nego prošlogodišnjeg listopada.

Austrijanci su također u uzlaznoj putanji pa je tako prošlog mjeseca u Hrvatskoj ostvareno 6 posto više austrijskih noćenja, odnosno ukupno preko 170 tisuća. Na trećem su mjestu pak Britanci. Ovo je tržište pokazalo izdašnost u postsezoni pa je tako britanskih noćenja bilo čak za 31 posto više ili ukupno bilo 114 tisuća.

Značajan udio u ukupnom turističkom prometu zabilježili su i gosti iz Francuske s 48 tisuća noćenja ili 13 posto više, SAD-a s 40 tisuća noćenja ili 3 posto više, a oko 30.000 noćenja ostvarili su i Nizozemci, Švedska i Japan.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do listopada rast turističkog prometa. Svako treće noćenje ili njih ukupno 21,8 milijuna ostvareno je u Istri u kojoj su imali rast od 7 posto. Slijedi Kvarner s 12,1 milijun noćenja ili povećanjem od 3 posto. Za petama mu je Splitsko-dalmatinska županija s 11,7 milijuna noćenja i rastom od 6 posto. U Zadarskoj županiji je ostvareno 9 milijuna noćenja što je povećanje od 8 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj 5,7 milijuna noćenja (11 posto više), Šibensko-kninskoj 4,9 milijuna noćenja (6 posto više), u Ličko-senjskoj 1,8 milijuna noćenja (6 postoviše), a u Gradu Zagreb 1,1 milijun noćenja (9 posto više).

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno