Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dužnici s liste srama uplatili 167 milijuna

Autor: Jagoda Marić

09.11.2012. 23:00
Dužnici s liste srama uplatili 167 milijuna

Foto: PIXELL



Ukupan dug svih dužnika smanjen je za oko četiri milijarde kuna u odnosu na kraj srpnja. Dio dugovanja, kakav je slučaj i s HRT-om riješen je reprogramom


Hrvatska radiotelevizija više se ne nalazi na listi poreznih dužnika, no to ne znači da je HRT  platio svoj dug, nego se,  kako su nam pojasnili iz  Porezne uprave dogovorio  oko reprograma, odnosno  plaćanja  duga u ratama.  To  je uz smanjenje broja dužnika za gotovo sedam tisuća  najzanimljivija vijest koju  donosi, nova  lista dužnika.  Nova je lista napravljena na  osnovu poreznog duga posljednjeg dana listopada i u  odnosu na stanje s kraja  srpnja na njoj je manje i  poduzeća i obrtnika i  građana. Uz to ukupan dug  svih tih dužnika, a sada ih je  na listi 95.439, iznosi 24,65  milijardi kuna, što je za oko  četiri milijarde manje nego  krajem srpnja.
 No, to ne znači da se u  državnu blagajnu u tri mjeseca slilo četiri milijarde kuna, nego je ukupan dug  poduzeća, građana i obrtnika smanjen i dogovorom  oko reprograma, preuzimanjem nekretnina ali i likvidacijom pojedinih poduzeća pa je tako brisano i  njihovo ime s liste.
Još 5,5 tisuća tvrtki
Što se tiče direktnih otplata duga, Porezna uprava  je nakon prve objave liste u  tri mjeseca skupila 152,4  milijuna kuna, a od početka  ovog mjeseca do jučer još 15  milijuna kuna, tako da je  ukupna uplata veća od 167  milijuna kuna. 
Od tog iznosa 93 milijuna  kuna uplatilo je 865 poreznih obveznika koji su u  potpunosti podmirili svoj  dug pa su brisani s liste, dok  su 1.444 obveznika s uplatom od 74,26 milijuna kuna  zasad samo smanjili iznos  dugovanja prema državi.
S liste je nestalo više od  1,5 tisuća poduzeća pa ih je na njoj trenutno više od pet  i pol tisuća a njihov je  ukupni dug gotovo 11 milijardi kuna. Na čelu je i  dalje zagrebački Tempo  s  time da je njegov dug u  odnosu na kraj srpnja povećan za pet milijuna kuna i  sada iznosi 297,615 milijuna kuna. Na drugom mjestu umjesto HRT-a sada je  Pan-Papirna industrija čiji  je dug također narastao i to  za tri milijuna kuna pa sada  duguju 145,8 milijuna kuna.  Na treće je mjesto s petog  skočio Varteks koji duguje  118 milijuna kuna, što je  povećanje duga od 13 milijuna kuna.
Podebljan dug
S liste je nestala Industrogradnja čiji je dug bio 106  milijuna kuna, jer je država  svoj dug naplatila preuzimanjem nekretnina.   
Porezne dugove državi još  uvijek ima i 77.802 građana,  što znači da se lista skratila  za više od četiri tisuće, a  ukupan dug im je 9,5 milijardi kuna. No, na vrhu  liste nema promjena jer na  njoj i dalje Zvonimir  Stančić iz Bjelovarsko-bilogorske županije s dugom  od 62,6 milijuna kuna, što  znači da se njegovo dugovanje, vjerojatno zbog kamata povećalo za 1,2 milijuna kuna. Slijede Albino  Jurina iz istre s dugom od  38,38 milijuna kuna, te Alen  Bubalo čiji je dug 35,44  milijuna kuna.
Novosti nema ni na vrhu  liste fizičkih osoba, odnosno  obrtnika gdje je prvo mjesto  rezervirano za  Mirka Rapića  s dugom od 42,39 milijuna  kuna. Inače, na listi je sada  12 tisuća obrtnika što je  tisuću manje nego prošli put  a njihov je ukupan dug 4,1  milijardu kuna.