Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HNB čuva ugled valute i na društvenim mrežama

Autor: Danko Radaljac

09.11.2012. 23:00
HNB čuva ugled valute i  na društvenim mrežama

Foto: PIXELL



Net.hr je nakon upozorenja maknuo sporno djelo karikaturista Siniše Marekovića na kojemu je novčanica od 20 kuna s porukom da je razmišljao da li popiti duplu kavu i pojesti kroasan ili otvoriti tvrtke


Svaka fotografija kune koju objavite na svojim FB stranicama, Twitteru, ili nedajbože blogu može uzrokovati reakciju Hrvatske narodne banke i njihovu prijetnju pravnim sredstvima ukoliko se ista ne makne sa svemrežja. Naime, prema Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci, ta je institucija u vlasništvu svih materijalnih prava za izgled novčanica hrvatskih kuna. Tako su prošli tjedan od karikaturista Siniše Marekovića zatražili da s interneta makne svoje djelo u kojem se nalazi novčanica od 20 kuna s porukom da je razmišljao da li popiti duplu kavu i pojesti kroasan ili ipak otvoriti dvije tvrtke.
Marekovićeva “kontra”
 Kako je “sporna” karikatura bila objavljena na portalu net.hr, od njih je zatraženo da je izbrišu s weba, uz napomenu kako je će HNB poduzeti sve zakonske postupke za zaštitu autorskih prava ukoliko se karikatura ne makne.
Net.hr nije želio ulaziti u sukob s moćnom domaćom institucijom, tako da je fotografiju jednostavno maknuo s interneta. Sam Mareković je pak udario “kontru”, pa je karikaturu objavio na svome FB profilu. Za sada se ne zna hoće li Hrvatska narodna banka reagirati i na to. Striktno tumačeći Zakon o HNB-u i odredbe o autorskim pravima na dizajn novčanica, kako to već HNB radi, Marekoviću bi i to moglo se uzeti za prekršaj. Zanimljivo je da prema odgovoru HNB-a na upit Novog lista, postupak traženja skidanja karikature s javno dostupnog prostora pokrenut je nakon nečije prijave. Odnosno, netko je jednostavno prijavio net.hr zbog sada sporne karikature.
Sklizak teren
Gledajući ovakvu praksu Narodne banke, na internetu u ovom trenutku postoji nekoliko milijuna prekršitelja. Zapravo, jednostavnom pretragom Googlea, ispada kako u ovom trenutku na internetu ima oko 3,7 milijuna fotografija i prikaza hrvatskih kuna. Teoretski gledajući, kada bi se netko potrudio sve to prijaviti HNB-u, oni bi jedno duže vrijeme potrošili tražeći micanje fotografija s weba.
Ovakvim ponašanjem HNB se navukao na sklizak teren, jer traže micanje i satiričnih fotografija. Treba kazati kako su sve međunarodne institucije, pa i ona najvažnija, Europski sud za ljudska prava, davnih dana zauzele poziciju kako satira ne može biti procesuirana, odnosno da se radi o jednom od temeljnih ljudskih prava, pravu na mišljenje. S druge strane, u aktivnosti HNB-a je i druga stvar upitne legalnosti. Naime, teško da su objavljivanjem ovakvih montaža dirnuta materijalna prava, već se prije može govoriti o “napadu” na moralna autorska prava. Na koja HNB nema pravo, već ima osoba koja je zbilja dizajnirala novčanice.


Sanader kao Hitlerjugend




Hrvatska je već “odradila” jedan skandal sa satirom,  kada se neslavno “proslavio” tadašnji policijski glasnogovornik Krunoslav Borovec. U vrijeme vlasti Ive  Sanadera, dubrovački član SDP-a na internetu je pustio  satirične fotografije Ive Sanadera, kojem je montirana  bila uniforma Hitlerjugenda. Policija je, jasno na pritisak politike, procesuirala nesretnog Dubrovčanina,  iako je svakome s tri razreda osnovne škole bilo jasno  da se radi o satiri, koja ne može biti razlog pokretanja  kaznenog postupka. Borovec je tada kazao da policija  nema mogućnosti procjene što jeste, a što nije satira.