Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ili 40 posto žena na izbornoj listi, ili 50 tisuća kuna kazne

Autor: Jagoda Marić

09.11.2012. 23:00
Ili 40 posto žena na izbornoj listi, ili 50  tisuća kuna kazne

Foto: PIXELL



Osim za parlamentarne, ženska kvota vrijedit će i za lokalne izbore i za izbore za Europski parlament koji će se održavati nakon 2015. godine


Na sljedećim parlamentarnim izborima  na listama bi, bilo da ih predlažu stranke ili da su nezavisne, trebalo biti 40 posto žena. Tako bi se počela primjenjivati odredba koja je u zakon o ravnopravnosti ugrađena još 2008. godine, ali kako je u njoj stajalo da se povećanje žena na listama mora postići najkasnije za trećih redovitih izbora od stupnja zakona na  snagu, bilo je nejasno kada primjena počinje, odnosi li se to na treće redovite izbore za parlament ili uključuje i izborni ciklus na lokalnim razinama. Zanimalo je to i zastupnicu Hrvatskih laburista Nansi Tireli koja je tražila vjerodostojno tumačenje tog propisa, a nakon očitovanja Vlade čini se da su sve dovojbe razriješene.
Premijer Zoran  Milanović je predložio, a ministar uprave Arsen Bauk će “složiti” izmjene zakona tako da se na sljedećim parlamentarnim izborima uvede primjena takozvanih ženskih kvota. One će vrijediti i za lokalne izbore i izbore za Europski parlament koji će se održavati nakon 2015. godine. Prema sadašnjim zakonskim odredbama strankama koje ne budu imale na svojim listama najmanje 40 posto žena na parlamentarnim i izborima za Europskim parlament prijeti kazna od 50 tisuća kuna, a ako se to dogodi na lokalnim izborima kazna je 40 tisuća  (županijske skupštine i gradska vijeća) i 20 tisuća kuna (gradska vijeća). Za stranke koje u izbornim kampanjama troše desetke milijuna kuna 50 tisuća kuna kazne ne bi trebalo biti veliki izdatak, pa je teško povjerovati da će po ženskim kvotama slagati svoje liste.
Premijer Milanović pohvalio se kako je njegova stranka  na prošlim izborima na listi imala 33 posto žena, te da Sabor baš zahvaljujući SDP-u ima veliki broj zastupnica. No, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radmir Čačić ima još jači argument za ravnopravnost spolova u svojoj stranci.
– Od ukupnog broja ministara koje imamo u Vladi, 50 posto je žena, kazao je Čačić, čiji HNS od četiri člana Vlade ima dvije ministrice. Premijer na to nije ništa rekao, a u Vladi je od 17 SDP-ovaca tek jedna žena Milanaka Opačić.