Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jovanović: Ni Bozanić neće me pokolebati

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

09.11.2012. 23:00
Jovanović: Ni Bozanić neće me pokolebati

Foto: Sergej DRESCHLER



Ministar Jovanović umjesto dijaloga nameće svoje odluke i odbija poslušati primjedbe zabrinutih udruga i tisuća roditelja koji se protive modulu o spolnosti u nastavi zdravstvenog odgoja, poručili su jučer iz udruge Vigilare te zatražili od ministra suspenziju tog modula i uvođenje bar dva modula o spolnosti, kako bi roditelji mogli birati.
– Izbjegavanjem javne rasprave, prijetnjama neopravdanim satima, zataškavanjem otpora učitelja, nastavnika i ravnatelja koji ne misle isto kao sadašnja politička nomenklatura, ministar i njegovi suradnici ponašaju se i protustavno, jer po članku 63. Ustava Republike Hrvatske direktno utječu na pravo i samostalnost roditelja da odgajaju svoju djecu. Ni jedna državna vlast ne može i ne smije preuzeti tu primarnu odgovornost roditelja, poručili su iz udruge Vigilare i pozvali ministra da s njima razgovara direktno i otvoreno, a ne putem prepiske u medijima.
– Nikakve manipulacije, laži i prodavanje magle udruga Grozd i Vigilare neće me pokolebati u uvođenju odgoja i obrazovanja za zdravlje u naše škole. Kurikulum je donijet u skladu sa svim zakonskim propisima, a obvezan je za sve učenike, njihove roditelje, nastavnike i ravnatelje, rezolutan je ministar Jovanović.
– Zdravstveni odgoj zamišljen je tako da razvija poduzetnički duh, uklanja navike građana da čekaju da netko riješi njihove probleme, da okrivljuju druge te ih potiče da budu aktivniji i kreativniji u rješavanju problema. Sve to našoj zemlji, otvorenoj globalnim procesima, pruža šansu za boljim kulturnim i gospodarskim razvojem. Bolje poznavanje zakona, prava i odgovornosti može nam itekako pomoći. Od budućih generacija s takvim znanjima i vještinama možemo očekivati i zdravije građane, i kvalitetnije političare i kvalitetnije radnike u svim profesijama. To je moja poruka Grozdu,  udruzi Vigilare i kardinalu  Bozaniću, zaključuje Jovanović.