Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne vozite ako ste pili!

Autor: Suzana Bandić

09.11.2012. 23:00
Ne vozite ako ste pili!

Foto: Filip BRALA



– Budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini – kažu u PU zadarskoj


U povodu nadolazećeg blagdana sv. Martina zadarska policija oglasila se priopćenjem u kojem sve sudionike u prometu upozoravaju na “vožnju visokog rizika” u te dane.
– Za dane tijekom razdoblja od 9. do 11. studenoga 2012. godine na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu, a u povodu proslave narodnog običaja krštenja mošta “Martinja”. Stoga ovom prigodom Policijska uprava zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila – stoji u priopćenju policije gdje se još navodi kako će se pojačani nadzor u prometu obavljati na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
“Lov” na alkoholizirane vozače
Dodatni razlog za upozorenje vozača policija nalazi u statistikama temeljenim na podacima iz raznih policijskih aktivnosti usmjerenih na “lov” na alkoholizirane vozače u prvih deset mjeseci ove godine kada je oduzeto 968 vozačkih dozvola. 
– Sukladno navedenim podacima vidljivo je relativno zadovoljavajuće stanje sigurnosti cestovnog prometa na području PU zadarske, posebno u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. No, analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkohol i dalje dominantan problem sa stajališta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno uzrokovatelji istih, pojavljuju mladi vozači, kako po godinama starosti, tako i po vozačkom stažu – izvijestili su iz PU zadarske gdje je za prvih deset mjeseci ove godine evidentirano ukupno 162 prometnih nesreća u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama 75 je osoba lakše, a 19 teško, dok su tri osobe smrtno stradale.
Bilo koje piće u bilo kojoj količini
– Stoga ova Policijska uprava pozdravlja dane vina u našoj županiji, ali apelira na sve sudionike prometa da s obzirom na teška stradavanja u vrijeme proslave tog narodnoga običaja razmišljaju o možebitnim posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila – poručuju iz PU zadarske uz preporuku vozačima da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taksi-prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol.
– Budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini – kažu u PU zadarskoj.