Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Preslikati slovenska iskustva

Autor: Ante Vidović

09.11.2012. 23:00
Preslikati slovenska iskustva

Foto: A. SITNICA



Ne želimo izvoziti med kao sirovinu u bačvama od 300 kilograma nego kao pakiranja, gotove proizvode, ističu zadarski pčelari


Pčelari Udruge  Dalmatinka iz Zadra potpisali su jučer u velikoj vijećnici Grada Zadra sporazum o promicanju međusobnog prijateljstva i suradnje  sa slovenskim kolegama  okupljenim u Udruzi Anton  Janša iz Žirovnice.
Potpisivanje sporazuma  kruna je dosadašnjih zajedničkih susreta i nastavak  zajedničke suradnje kako na  razvijanju tehnologije pčelarenja tako i na gospodarskom planu. Događaju su prisustvovali i dogradonačelnik Zadra Darko Kasap te predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije  Boštjan Noč. Nakon potpisivanja sporazuma pčelari su  otišli u Biograd na obiteljsko  poljoprivredno gospodarstvo pčelara Radovana Mikulića.
Slovenski primjer
Dalmatinkini pčelari do  sada su dva puta bili u posjetu slovenskim kolegama  te su Slovenci jednom dolazili u Zadar. Tijekom posjeta Sloveniji vidjeli su koje  su sve mogućnosti izvlačenja novca iz pretpristupnih i strukturnih fondova  EU. Slovenski pčelari su od  ulaska u EU povukli četiri  milijuna eura sredstava kojima su razvijali svoje pčelarstvo.
– Želimo učiti iz iskustva  slovenskih pčelara iz Udruge  Anton Janša koji su povukli  određena sredstva iz EU fondova. Oni nas mogu pripremiti za ono što nas čeka kada  Hrvatska uđe u EU. Naravno da oni kao udruga to nisu  mogli sami bez pomoći lokalne zajednice. Taj model  mi želimo preslikati kod nas,  rekao je predsjednik Dalmatinke Zlatko Elveđi te dodao:
Otvaraju se granice
– U budućnosti je moguća i  poslovna suradnja, pogotovo nakon otvaranja granica.  Mi se moramo pripremiti za  izvoz meda i pčelinjih zajednica na zapadno tržište.  Nadamo se da će nam naši  slovenski prijatelji pomoći u  otvaranju tog tržišta. Mi ne  želimo izvoziti med kao kao  sirovinu u bačvama od 300  kilograma nego kao pakiranja, gotove proizvode.
Po tom pitanju hrvatski  pčelari imaju što naučiti od  Slovenaca. Dovoljno je letimično pogledati po zadarskim ljekarnama da bi se  čovjek uvjerio da je većina  proizvoda na bazi meda i  pčelinjih proizvoda proizvedena u Sloveniji.
Dogradonačelnik Zadra  Darko Kasap obećao je  pčelarima Dalmatinske punu podršku u ostvarivanju  njihovih projekata.