Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Unatoč problemima zadarska bolnica uvijek među najboljima

Autor: Ivana Burica

09.11.2012. 23:00
Unatoč problemima zadarska  bolnica uvijek među najboljima

Foto: Zvonko KUCELIN



Zaslugom mnogih zadarska je bolnica danas to što jest – jedna od najkvalitetnijih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja stoji uz bok kliničkim bolnicama. To svakako nije zasluga samo nas suvremenika nego i mnogih koji su radili prije nas, kazao je gradonačelnik Vrančić


Svečanom sjednicom Stručnog vijeća Opća  bolnica Zadar obilježila je  jučer 125 godina postojanja  na sadašnjem mjestu.
Sjednicu je otvorio predsjednik Stručnog vijeća dr.  Klaudio Grdović koji je posebno pozdravio sve nazočne, a među njima posebno  zadarskog župana Stipu Zrilića, gradonačelnika Zvonimira Vrančića, saborske zastupnike Anu Lovrin, Branka  Kutiju i Božidara Kalmetu,  rektora Sveučilišta u Zadru  prof. dr. sc. Antu Uglešića,  pročelnicu Odjela za zdravstvene studije Marijanu Matek Sarić, ravnatelja Medicinske škole Ante Kuzmanića  Davora Vidakovića, sve gospodarstvenike koji su pomagali bolnicu, bivše ravnatelje,  predstavnike Stručnog vijeća  te umirovljene i sadašnje djelatnike.
Duga tradicija bolnice
Nazočne su potom pozdravili i v. d. ravnatelja dr. Neven  Birkić koji je istaknuo da zadarska bolnica za sobom ima  jedan zavidan period razvoja  te predsjednica UV-a OB Zadar Grozdana Perić koja se  posebno zahvalila svim gospodarstvenicima na financijskoj pomoći Bolnici u zadnje 22 godine čime su doprinijeli da ova ustanova dostigne status regionalne bolnice. Perić je izrazila nadu da  će unatoč svim poteškoćama  postojeći standardi biti zadržani te da će Bolnica doživjeti novi razvojni zamah.
Prigodnim se riječima skupu obratio i gradonačelnik te  bivši ravnatelj Bolnice dr.  Zvonimir Vrančić.
– Prvi put nakon nekoliko  godina imam se priliku obratiti svojim dragim kolegicama i kolegama i to izgovaram  gordo i s ponosom. Danas  slavimo 125 godina Bolnice  na ovom mjestu, ali je tradicija bolnice u Zadru mnogo  dulja i, zaista impozantna.  Zaslugom mnogih zadarska  je bolnica danas to što jest –  jedna od najkvalitetnijih  zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja stoji uz bok kliničkim bolnicama. To svakako nije zasluga samo nas suvremenika nego i mnogih koji  su radili prije nas. Mogao bih  nabrojiti na desetke imena  ljudi koji su u prošlosti zadužili ovu bolnicu i ovaj grad,  kazao je Vrančić istaknuvši  da postoje brojni primjeri u  prošlosti kada je zadarska  bolnica bila prva ili među prvima u primjeni tada najmodernijih dijagnostičkih dostignuća.
Sanacijski upravitelji – alibi  mjere
Gradonačelnik Vrančić osvrnuo se i na aktualne probleme u Bolnici istaknuvši da  se na teret njenog rukovodstva ne može svaljivati odgovornost za koje Bolnica nije i ne može biti kriva dodavši  da su sanacijski upravitelji,  koji bi uskoro trebali stati na  čelo bolnica u dugovima, samo alibi mjere za izbjegavanje uređenja sustava.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU
 


Birkić jedini potvrdio kandidaturu




Danas je zadnji dan prijava na natječaj  za ravnatelja Opće bolnice Zadar. Predsjednica UV-a OB Zadar Grozdana Perić  kazala je da točan broj prijavljenih kandidata još nije poznat, a prispjeće zadnjih prijava očekuje se u ponedjeljak.
Jedini dosad poznati kandidat koji se  dosad prijavio na natječaj je dr. Neven  Birkić, aktualni v. d. ravnatelja, a Perić  nije htjela izlaziti u javnost s imenima  drugih, eventualnih, kandidata.
– Ne mogu ništa reći dok ne vidim prijave. Mogu samo potvrditi da postoje  najave da će se prijaviti još neke osobe,  kazala je Perić koja nije precizirala ni  datum do kojeg bi trebao biti izabran  novi ravnatelj OB Zadar.
– Moramo provjeriti dokumente, a po  statutu se sve skupa može produžiti na  najviše 45 dana, kazala je Perić. Predsjednica UV-a i v. d. ravnatelja zadarske  bolnice pozvani su sljedeći tjedan, najvjerojatnije u četvrtak, na sastanak s  ministrom zdravlja i ravnateljem HZZO-a.
– Očekujem da ćemo napokon otvoreno  porazgovarati o svim stvarima, razriješiti  sve nedoumice i konačno početi raditi,  rekao je v. d. ravnatelja Bolnice dr. Neven Birkić.