Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zlatne medalje za zlatne ruke

Autor: Irena Jurjević

09.11.2012. 23:00
Zlatne medalje  za zlatne ruke

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi imamo značajne poljoprivredne potencijale koji su kroz raznorazna vremena bili različito iskorišteni. Drago mi je da se taj segment razvija, da ste vi uspješni, što pokazuju i nagrade koje ste osvojili, kazao je župan Zrilić


Iako dvije trećine  maslinova ulja dolazi iz Dalmacije, mi i dalje nemamo  svoj brend, poručili su nagrađeni uljari jučer na prijemu nagrađenih i najuspješnijih proizvođača poljoprivrednih prehrambenih  proizvoda kod župana Stipe  Zrilića u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije.
Uljar Ivica Vlatković poručio je pak kako je inicijativa za registracijom sorte  oblica kao izvornog dalmatinskog ulja postojala i to od  Udruge dalmatinskih maslinara i uljara, međutim pokušaj je, tvrdi, stopiran zbog  monopola Agrokora i Zvijezdina ulja.
– Korporativni sektor dopušta registraciju geografskog porijekla, ali ne i oznaku izvornost jer na taj  način ne bi mogli uvoziti ulje  iz Tunisa, pojasnio je Vlatković, ističući pritom važnost te biljke. 
– Maslina je bila i ostala  snaga na kojoj su niknule  civilizacije. Sve ono što ona  daje, čitamo kroz povijest.  Ona je plemenita biljka, a na  našem području bila su najcjenjenija maslinova ulja.  Ovo podneblje pruža i idealne uvjete za to, kazao je Vlatković, dodajući kako su njih,  četvorica nagrađenih uljara  samo prethodnici „onog što  tek treba doći”.
– Uvjeren sam da svi ljudi  koji se malo ozbiljnije bave  time mogu napraviti vrhunsko ulje i da nam je budućnost osigurana i u kvaliteti i u  količini, zaključio je Vlatković.
Župan Stipe Zrilić izrazio  je zadovoljstvo razvojem poljoprivrednog segmenta.
– Mi imamo značajne poljoprivredne potencijale koji  su kroz raznorazna vremena  bili različito iskorišteni. Drago mi je da se taj segment  razvija, da ste vi uspješni, što  pokazuju i nagrade koje ste  osvojili. Mi smo vas ovim  putem željeli dodatno promovirati kao dobre primjere,  ali i da bismo potaknuli druge kako bi i Zadarska županija u tom smislu bila što  bolja, jer vaša nazočnost na  natjecanjima govori o vama,  ali i promovira nas, kazao je  župan Zrilić.
Ipak, Ivan Gligora iz Sirane Gligora istaknuo je kako su problemi u njegovom  sektoru zaista veliki te ukoliko se „ne dogodi nešto u  dogledno vrijeme, njih više  neće biti”.
– Nelikvidnost je naš najveći problem i ako država ne  napravi neke pomake mi  nećemo moći opstati, poručio je Gligora, dodajući kako zna da su ruke župana  vezane, no ovo pitanje se  treba potaknuti u javnosti.
Jučer je nagrađeno po četiri vinara i uljara, jedan sirar,  pršutana te jedan proizvođač  likera. Nagrade su primili vinari Božo Bačić, Damir Jurjević, Šime Škaulj i Željko  Vrsaljko, zatim uljari Marin  Matešić, Ratko Romić, Ivica  Vlatković i Roko Žilić, sirana  Gligora, pršutana Puntica te  tvornica Maraska.