NK Zadar sa 27,9 milijuna kuna i dalje najveći dužnik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Ministarstvo financija na svojim je službenim stranicama objavilo najnovije podatke o poreznim dugovanjima građana, obrta i tvrtki. Nakon posljednjeg ažuriranja liste za Zadarsku županiju, 27. listopada, među prvih deset rangiranih u tri kategorije - pravne osobe, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i građani, u ovom su tromjesečju promjene neznatne.

Na listi pravnih osoba koje obavljaju djelatnost i dalje je na prvom mjestu Nogometni klub Zadar koji državi duguje 27,9 milijuna kuna, što je za gotovo dva milijuna kuna više nego u siječnju 2014. godine. Zaduženja nekadašnjeg zadarskog ponosa sa Stanova rastu, unatoč upumpavanju milijunskih iznosa iz gradskog proračuna.

Porastao dug Adrije

Na drugom mjestu je Adria d.d. u stečaju čiji je dug za svega tri mjeseca porastao za 700 tisuća kuna te sada iznosi sedam milijuna kuna. Na trećem mjestu s dugom od 6,7 milijuna kuna našla se tvrtka Dalmar d.o.o. iz Pakoštana koja se prvi put pojavila među prvih deset dužnika i na 4. mjesto pogurala Zlatnu uvalu d.o.o. u suvlasništvu odvjetnika Rikarda Perkovića i poduzetnika Miroslava Fuzula čiji dug iznosi 4,7 milijuna. Na petom mjestu našla se tvrtka Mediteran Thierer projekt d.o.o. u vlasništvu Zorana Milostića iz Zadra s dugom od 4,1 milijun kuna, koja je kod posljednjeg ažuriranja bila brisana s popisa deset najvećih dužnika pa je Lipa komerc iz Zemunika u vlasništvu Ilije Keškića s četvrtog dospjela na šesto mjesto s dugom od četiri milijuna kuna. S dugom od 2,6 milijuna kuna na sedmo mjesto neslavne liste upisala se Mandalina d.o.o. iz Benkovca u vlasništvu Frane Grgića iz Zadra, dok je tvrtka Regalia iz Stankovaca u vlasništvu Zagrepčanke Nine Brazak brisana s liste dužnika zbog stečaja. Među prvih deset više nema ni Tvornice kruha Zadar pa se tvrtka Jasen d.o.o. Mladena Nekića iz Jasenica koji duguje 2,4 milijuna kuna s devetog popela na osmo mjesto. Na devetom mjestu pojavila se zadarska tvrtka Franto u vlasništvu oca Frane i sinova Ante i Tomislava Škare s dugom od 2,4 milijuna kuna, a s dugom od 2,2 milijuna na desetom mjestu našla se tvrtka Mičić auto d.o.o. u vlasništvu Frane Mičića, a Auraria d.o.o. iz Sv. Filipa i Jakova s desetog mjesta pomakla se na 13.

Čolak i dalje prvi

Lista poreznih dužnika u rubrici građana koji nisu platili PDV nakon najnovijeg ažuriranja kod prvih deset mjesta izmijenila se samo po visini duga. I dalje prednjači Nikica Čolak, fantomski stanovnik Benkovca, inače otac poznatog automobilističkog asa Marina. Njegov dug sada se već popeo na 16,9 milijuna kuna. Slijedi ga Nikica Sulen sa 11,5 milijuna, a na trećem mjestu je Želimir Morović s adresom u Kukljici koji duguje 7,6 milijuna kuna. Ovaj dug predmet je sudskog postupka, u tijeku mu je suđenje na Općinskom sudu u Zadru jer se sumnja da nakon preprodaje zemljišta u Istri nije platio porez. Na četvrtom mjestu liste dužnika, i nakon najnovijeg ažuriranja, nalazi se bivši direktor i većinski vlasnik Adrije u stečaju, Miodrag Lacić, s dugom od 7,4 milijuna kuna, peti je Ivan Matak od kojeg Ministarstvo financija potražuje sedam milijuna. I kod Mataka je dugovanje sporno budući da je ono predmet spora na Općinskom sudu u Zadru u kojem on osporava traženi iznos. Vesna Herenda s Paga na šestom je mjestu liste dužnika s dugovanjem od 5,9 milijuna kuna, na sedmom Jago Kozina s dugom od tri milijuna, na osmom Dalibor Mitrović koji duguje 2,9 milijuna kuna, na devetom Ante Cicvarić s 2,8 milijuna dok je deseti s 2,4 milijuna kuna Murat Ćeman.

Lista fizičkih osoba koje duguju PDV neznatno se promijenila.

Lista fizičkih osoba

Na prvo mjesto izbio je cvjećar Fiorentino Marnika iz Crnog. On je prije tri mjeseca bio na trećem mjestu po visini duga koji sada iznosi 2,7 milijuna kuna. S trećeg mjesta na drugo se pomakao odvjetnik Davor Buljan s dugom od 2,5 milijuna kuna, a s prvog na treće spustio se Frane Mičić, vlasnik obrta Mičić auto čiji se dug od 4,8 milijuna kuna prepolovio na 2,4 milijuna. Četvrta je i dalje Drina Kotlar koja duguje 1,9 milijuna, a peti Klaudijo Bašić s 1,74 milijuna kuna. S petog mjesta brisan je dužnik Dušan Maričić, pa je na to mjestu sa sedmog, s poreznom tražbinom od 1,5 milijun kuna, dospio Eduard Crnjac. S osmog na sedmo mjesto dužničke liste popeo se Syle Morina s 1,4 milijuna kuna, Branko Gaber je brisan, pa je na njegovo mjesto upisan Ivan Bukvić koji državi treba platiti 1,37 milijuna kuna, a koji se prije tri mjeseca nalazio na desetom mjestu. Na deveto i deseto mjesto upisala su se još dva odvjetnika - Augustin Sudinja iz Sukošana i Ivica Ivanić iz Zadra. Prvi državi duguje 1,36, a drugi 1,35 milijuna kuna.

Sljedeće ažuriranje liste dužnika slijedi koncem siječnja iduće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno