Sigurnosni pojas spašava život!

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Jedno od istraživanja Hrvatskog autokluba pokazalo je kako više od polovice vozača i putnika u vozilima u našim gradovima ne koristi sigurnosni pojas! Podaci također govore da više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima nije koristilo sigurnosni pojas.

Vozači, naime, često tumače da su sigurnosni pojasevi nepotrebni, neudobni ili čak opasni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtomosna ako se ne koristi sigurnosni pojas. Razlog - jer se pri tim brzinama nerjetko zračni jastuci uopće ne aktiviraju.

U cilju educiranja vozača i drugih građana, Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi posjećuju lokalne zajednice i ustanove, sudjeluju na raznim događanjima te provode edukativno-preventivni program koristeći svoje simulatore: simulator sudara i simulator prevrtanja, u kojima vozači i putnici u vozilu mogu iskusiti što se događa prilikom sudara i prevrtanja automobila, te osvještavaju važnost korištenja sigurnosnog pojasa.

Tako će i u tjednu od 10. do 14. studenog 2015. godine, na području Zadarske županije, u okviru rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije i Odbora za promet navedenog Vijeća, Hrvatski autoklub i Autoklub "Zadar" provesti ovaj program na području gradova Zadra, Biograda i Benkovca, uz uključivanje učenika srednjih škola i ostalih zainteresiranih građana.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Odbor za promet i Autoklub Zadar pozivaju vozače, posebno mlade, učenike i druge građane da se odazovu i osobno sudjeluju u ovoj edukativno- preventivnoj aktivnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno