Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odlazak bukovačke legende

09.11.2016. 23:00
Odlazak bukovačke legende


Iza Luke Mitrovića Zorka ostaju supruga, tri sina, pet kćeri, osamnaestero unučadi i imanje na kojem ima svega
Shrvan teškom bolešću jučer je u 64. godini u svom domu u Zelengradu umro Luka Mitrović Zorko, najveći stočar u Bukovici.
Iako se znalo da boluje, svi koji su Luku poznavali, ovu vijest primili su s tugom, ali i nevjericom. Iznenadila je svih jer Luka Mitrović Zorko bio je snažan čovjek, zdrav kao dren, u stalnom pokretu i stvaralačkom zanosu, sve dok mu prije dvije godine nije otkrivena opaka bolest. Rak kojega ni on nije uspio pobijediti.
Luka Mitrović Zorko, rođen je 10. studenog 1951. godine. Ironijom sudbine nije uspio napuniti 65 godina, umro je dan prije nego što je stekao uvjete za starosnu mirovinu. Poznavajući ga, on ne bi nikad mirovao. Ovaj okorjeli Bukovčanin nikad nije dangubio niti za dana sjedio, osim za objed, a i to je često radio u hodu za svojim stadom od više stotina ovaca. Luka je na težak, ali dojmljiv način podizao imanje i obitelj. Sa svojom Mašom, kako je zvao suprugu Mariju, stvorio je osmero djece. Tri sina: Radivoj Dragi, Ivan i Antonio, te pet kćeri – Danica, Anđela, Sonja, Grozdana i Ivana.
Iza njega ostaje i osamnaestero unučadi koje je toliko volio.
Za Luku Mitrovića Zorka posebno se pročulo prije 20-ak godina kada je sam samcat, sa krampom, polugom i mašurom počeo probijati cestu do svoje kuće u zaselku Jamari. Htio je po svaku cijenu da mu prva nevjesta u kuću stigne automobilom, a ne na tovaru. Da mu i dici bude lakše ići u školu do asfalta i autobusa. Danonoćno je krčio, a nakon što je i Zadarski list o tome pisao, priskočila je u pomoć Hrvatska vojska. Put je izgrađen i asfaltiran, pa se o svadbi njegovog najstarijeg sina Radivoja-Dragog nadaleko pročulo.
Dragi danas ima šestero djece, stvorio je svoje zasebno kućanstvo u Biljanima Donjim.
Gospodarstvo Luke Mitrovića Zorka u Zelengradu prostire se na oko 20 hektara pretežito šumskih pašnjaka, ali ima i obradivog zemljišta na kojemu je Zorko prije 10 godina podigao suvremeni nasad šljiva. Prvi, a možda i jedini dosad u Bukovici. Na imanju u prekrasnoj šumi je bunar ili, kako kažu, jama sa živom izvorskom vodom po čemu je ovaj zaselak i dobio ime Jamari. Tu je sniman i novi nastavak filma Winnetou. Uz 300 ovaca i koza na gospodarstvu je i desetak goveda, jata kokoša i tuka, zečevi… Sve u netaknutoj prirodi.
Vizionar kakav je bio Luka Mitrović Zorko počeo je pripremati uvjete i za razvitak seoskog turizma, obnavljati starine, kuće i staje, pretvarajući ih u apartmane. Izgradio je bazen. No, prvi put u životu, ono što je započeo nije uspio dovesti do kraja.
Spriječila ga bolest. Seoski turizam ostao je neostvarena želja. – Gdje je on stao mi ćemo nastaviti, govore Ivan i Antonio, Lukini još neoženjeni sinovi koji nastavljaju voditi imanje i na imanju hoće stvarati svoje obitelji. Nove živote, jer i otac je nerijetko govorio da čovjek nije stvoren da živi samo svoj život nego da, uz svoj, stvara i novi život. A Luka je živio i stvarao. Zato iza njega ostaje puno više od sjećanja.
Posljednji ispraćaj legendarnog Luke Mitrovića Zorka poći će danas u 13.30 sati iz kuće žalosti do groblja u Medviđi gdje će biti pokopan.