Bibinjskim osnovcima matematiku će predavati - pedagoginja!

Slika korisnika valentinam
Zbog kroničnog nedostatka kadra
Odluka je izazvala negodovanje roditelja koji se boje kako osoba koja nije stručna u području matematike, predmeta koji često zadaje probleme učenicima, neće dovoljno dobro djeci objasniti prilično zahtjevno gradivo te će im u nastavku školovanja biti teže svladati matematiku
Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ Stjepana Radića u Bibinjama

 Zbog nedostatka profesora matematike, privremeno će učenicima od petog do osmog razreda OŠ Stjepana Radića u Bibinjama matematiku predavati pedagoginja. U nedosatku boljih i kvalitetenijih opcija odlučila je tako ravnateljica Mirka Sikirić.

Odluka je izazvala negodovanje roditelja koji se boje kako osoba koja nije stručna u području matematike, predmeta koji često zadaje probleme učenicima, neće dovoljno dobro djeci objasniti prilično zahtjevno gradivo te će im u nastavku školovanja biti teže svladati matematiku.

Teško će pronaći profesora

- Imamo zaposlena dva profesora matematike, međutim, profesorica je odlučila aktivirati drugi dio porodiljnog dopusta na što ima zakonsko pravo, a profesor već drži nastavu u pet razreda pa ne može prihvatiti dodatna četiri kojima predaje profesorica. On će, međutim, voditi naprednu nastavu iz matematike za nadarene učenike, a kao privremeno rješenje, 15 dana će nastavu matematike držati pedagoginja, objasnila je ravnateljica Sikirić.

Ona će, što je i potvrdila, raspisati natječaj za profesora matematike, ali, kaže, neće biti lako pronaći odgovarajući kadar jer profesora matematike nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, dok ih samo u Zadarskoj županije manjka dvadesetak.

- Oni koji su bili na burzi rada posao su našli do 1. rujna, a sada je sredina studenog i pomučit ćemo se pronaći odgovarajući kadar. Već godinama postoji problem s pronalaskom porfesora matematike i prirodnih predmeta jer se većina njih zapošljava na bolje plaćenim radnim mjestima, a ne u školama, a i nedovoljno se potiču studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja. Primjerice, zbog čega se na zadarskom Sveučilištu godinama školuju za profesore razredne nastave, a ne uvedu studij matematike, pita se Sikirić.

"Nije znala niti što je broj Pi"

U vremenu kada Hrvatska ostaje bez radne snage, a za deficitarna zanimanja se školuje malobrojni kadar rješenja nema i tako već godinama. Nerijetko se stoga događa da u nedostatku adekvatnog kadra učenicima pojedine predmete predaju profesori koji nisu za to kompetentni.

Ravnateljica Sikirć navodi kako će ona nastojati za učenike pronaći najbolje moguće rješenje.

- Ne mogu primjerice, uzeti ineženjera koji nema iskustvo u radu s djecom pa se oni nakupe loših ocjena. Imala sam natječaj za zamjenu isto za profesora matematike na koji mi se javilo pet osoba, od čega jedan profesor engleskog jezika, profesor ruskog jezika i tri profesora razredne nastave. Kada sam uzela profesora razredne nastave na zamjenu iz predmeta matematike nije znala niti što je broj Pi, kazala je Sikirić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)