Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

»Ako na predstavu dođe i samo jedno dijete, mi ćemo igrati«

10.11.2020. 14:49


Mnoge su branše pogođene novonastalom situacijom uzrokovanom koronavirusom, a među njima su svakako i sve izvedbene umjetnosti.
Provjerili smo sa zadarskom kazališnom i televizijskom glumicom, recitatoricom i lutkaricom Tamarom Šoletić kako »plešu« kultura i epidemiološke mjere.
Javila se iz Rijeke gdje je Kazalište lutaka Zadar sudjelovalo na 25. reviji lutkarskih kazališta. Priča nam kako je održavanje bilo upitno, ali srećom su imali priliku održati planirane aktivnosti i odaziv publike bio je odličan što ju posebno veseli.
Napomenula je i da sudjeluju u Riječkim revijama od samog pokretanja ove međunarodne manifestacije i drago joj je da su nastavili pohvalni niz i ove godine.


Slobodna prodaja
Kao što je i očekivano, trenutačne okolnosti uvelike utječu na njen posao, kao i svih drugih izvedbenih umjetnosti jer su, razumije se, usmjerene na publiku.
– Sve ovo utječe, strašno utječe, naš posao podrazumijeva publiku, i to živu publiku, ističe Šoletić.
Zatim priča o Kazalištu lutaka Zadar i njihovim mogućnostima u ovome razdoblju.
– Manji je broj publike, ali sve smo organizirali. Garantiramo higijenu, propisani razmak, dezinfekciju ruku, strogo poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, nastavlja Šoletić te koristi priliku da pozove publiku na predstave koje igraju u srijedu, subotu i nedjelju.
Dakle, 11. studenog je u 18 sati na repertoaru predstava »Strašna priča«, a u subotu i nedjelju u 11 sati je »Karlson s krova«.
Za Kazalište lutaka ključna je zapreka nemogućnost suradnje sa školama i vrtićima što je dosad bila korisna i nadasve edukativna praksa. Jedino što sada mogu ponuditi jest slobodna prodaja karata, na roditeljima je odluka hoće li dovesti svoju djecu. Međutim, zasad je odaziv potpuno zadovoljavajući.


Odgovorno ponašanje
– Imamo čvrst dogovor – ako dođe i samo jedno dijete, mi ćemo igrati! Doduše, to nam se još nije dogodilo, ali spremni smo, moramo osigurati i svoj opstanak i opstanak kulture, kazala je Šoletić dodajući kako se podrazumijeva odgovorno ponašanje i međusobna zaštita te da mi imamo sreće što živimo u ovom predivnom podneblju gdje možemo boraviti na otvorenom.
– Kada bi strože mjere bila garancija da će nam biti bolje pa tada bismo svi pristali. Ali, ne možemo biti sigurni, odgovorila je na pitanje o tome bi li strože mjere osigurale što brži povratak u »staro normalno«. (D. BABIĆ)