Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KNEŽEVA UNPLUGGED Prva nagrada dizajnerici i arhitektici Neri Nejašmić Kozina

10.11.2020. 08:53


Kneževa unplugged: Bee250ven, projekt Koncertnog ureda Zadar zamišljen kao natjecanje glazbenika i vizualnih umjetnika, ulazi u završnu fazu. Objavljene su likovne nagrade koje će se dodijeliti zajedno s glazbenim nagradama na koncertu 14. studenog u Kneževoj palači u Zadru.
Prema odluci žirija u sastavu Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna, Josip Zanki, slikar, grafičar i teoretičar umjetnosti, te Melita Ivković, glazbenica i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar prvu nagradu osvojila je dizajnerica i arhitektica Nera Nejašmić Kozina, drugu student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Ivan Stanišić, a treću multimedijalna umjetnica Vesna Mačković. Posebnu nagradu za učenički rad osvojila je Anđelina Fajt, učenica 3. a razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, pod mentorstvom Josipa Mišulića.


Široki spektar glazbenika
Glazbenici, koji uz slobodan program imaju uvjet da u svoj nastup uklope motiv iz Beethovenove Pete simfonije, dolaze iz veoma širokog žanrovskog spektra.
Vesna Mačković, zagrebačka je autorica, izvođačica i producentica u predstavama suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka.
Joso Svorcina, Zadranin koji je završio srednju glazbenu školu u usmjerenju za glazbenika gitarista, prvi je tenor gradskog zbora Zoranić a nastupit će na električnoj gitari.
Goran Markov Knežević kultna je kantautorska figura kninske scene 80-ih godina prošlog stoljeća, koji danas djeluje u Zagrebu gdje uporno i mirno njeguje svoj glazbeni i poetski senzibiltet namijenjenih onima koji umiju prepoznati skriveno glazbeno blago.
RushIn, odnosno Filip Rušin, 26-godišnji je Slovak koji u Zadru živi od 2014. godine. Prvak je Slovačke 2018. u beatboxu, član a capella grupe A.K.A Crescendo, benda Matija Cvek & Funkensteins, benda No Ordinary a u Zadru otvorio i prvu školu beatboxa u Hrvatskoj.


Kandžija kao voditelj
Iza zadarskoga projekta TV GHOST nastalog 2019. godine stoji solo glazbenik koji izvodi autorske skladbe pretežno bazirane na akustičnoj gitari. TV GHOST svojom glazbom nastoji slušatelje zabaviti i prenijeti im pozitivne vibracije.
Earthen Rust je black metal duo osnovan u početkom ožujka 2019. godine u Zadru. Zvuk sastava može se opisati kao black metal prožet utjecajima drugih žanrova, kao i drugih podžanrova unutar metala. Earthen Rust trenutno funkcionira kao primarno studijski projekt koji radi na pisanju, snimanju te objavi svog debitantskog EP-ja pod nazivom »Primordial«.
U glazbenom žiriju ove godine su zadarska sopranistica međunarodne karijere Nela Šarić, zatim Stipe Bujas, frontmen kultnog zadarskog punk benda Alergija; Tomislav Košta, dirigent HPGD »Zoranić«, najstarijeg zadarskog zbora koji djeluje od 1908. godine, te Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija, najuzbudljivije ime hrvatske hip-hop scene, koji će nastupiti i u ulozi voditelja.
Koncert počinje u 19 sati, ulaz je slobodan, uz obveznu prethodnu rezervaciju na adresu [email protected] i pridržavanje epidemioloških mjera. Naglašavamo da je broj mjesta veoma ograničen.