Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RASPJEVANA BERBA U masliniku Korona berači, folkloraši i klapski pivači ubrali dvije tone maslina

10.11.2020. 09:01


Današnja renesansa maslinarstva samo je nastavak tisućljetne tradicije i iskustva u kojem, tek uz koricu kruha, sudjelujemo u degustaciji mladoga ulja duž cijele obale, zaobalja te na otocima. Naime, pola Dalmacije je još početkom listopada, a pola početkom studenoga, nakon Dušnog dana, krenulo u pohode maslinicima.
– Sva sreća da je antologijska pjesma »Maslina je neobrana«, koju još uvijek rado pjevamo i slušamo, izgubila na aktualnosti, kazao je Ivica Dundović iz Radovina, dok u raspjevanom društvu bere masline u masliniku na lokaciji koja se, vjerovali ili ne, zove Korona.


Sir, pršut, gradelada, domaće vino, pisma
Došlo je i vrijeme za marendu: sir, pršut, gradelada i domaće vino.
– Sudjelovati u berbi maslina, brati ih na tradicionalan način, čovjeka vraća korijenima, kaže ovaj radovinski entuzijast koji još uvijek s istim žarom kao i prije više od 20 godina kad je počinjao s KUD-om Radovin, priča o uspjesima i putovanjima na kojima je s KUD-om na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama osvajao najveća odličja za starohrvatsko, glagoljaško pučko pjevanje.
Teorija o branju, čuvanju i preradi ima onoliko koliko i maslinara.
– Prema napucima stručnjaka maslina se bere kada je trećina ploda zrela, a ostatak još zelen, odnosno poluzreo. Odmah nakon branja maslina se prerađuje i to tehnologijom hladnog prešanja, kako bi ulje sačuvalo sva kvalitetna svojstva, tvrdi Dundović kojemu osmijeh ne silazi s lica.


100 stabala
– U maslinicima Korona i Baredina na 100 stabala, oko 50 su u plodu, ubrat ćemo oko 2.000 kilograma maslina koje će nam na meljavi u Posedarju kod Žarka Klanca, ako Bog da, podariti oko 250 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ističe Ivica Dundović, profesionalni vojni djelatnik 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u Vojarni Zemunik.
Naime, osim Ivičine supruge Ane, djece Jakova, Filipa i Tereze, 83-godišnje majke Ljubice i najbliže rodbine, u jedinstvenoj raspjevanoj berbi su i članovi »njegovog« KUD-a Radovin, muške klape Koporan iz Radovina, te Kantalice iz Zadra, ženske pjevačke skupine.




«Dođi dragi, dođi janje moje«
– Najljepše je kad se skupi ekipa, kad se tradicionalno uskladi čovjek i priroda. Zato u čast tradicije beremo i pjevamo, uz pjesmu i dobro društvo je sve nekako lakše, učinkovitije i veselije, kazao je Ivo Brkić koji je prije mjesec, dva, u 74. godini života na Sveučilištu u Splitu doktorirao s temom »Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja«.
A kad smo krenuli iz maslinika zvanog Korona, članice pjevačke skupine Kantalice započele su s tradicijskim napjevom »Dođi dragi, dođi janje moje«…
Nije bilo druge nego se aktivno pridružiti ovoj nesvakidašnjoj berbi maslina…