Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Spremni pomoći i učenici zadarske Medicinske škole

10.11.2020. 14:57


Prije nekoliko dana Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnateljima obrazovnih ustanova koje obrazuju medicinske sestre te studente sestrinstva dopis u kojem je spomenuta mogućnost uključivanja učenika završnih godina u sustav zdravstvene zaštite za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Ministar je zamolio one kojima je dopis upućen da razmotre tu mogućnost u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije naglasivši kako bi se na taj način omogućilo učenicima stjecanje kliničkih vještina. Povodom tog dopisa kontaktirali smo Medicinsku školu Ante Kuzmanića u Zadru potraživši njihovo mišljenje.


Nije potrebno stvarati paniku
– Učenici završnih razreda, a imamo dva razreda petaša, redovito odrađuju praksu u Općoj bolnici Zadar kojoj smo zahvalni što nam je otvorila svoja vrata. Naš je stav da medicinska sestra ne može izaći iz škole ukoliko ne odradi staž u bolnici. Bude li potrebe naši učenici mogu pružiti pomoć sestrama u bolnici u pitanjima higijene i pomoći u njezi pacijenata, kao što u okviru prakse i sad rade. Spremni smo staviti se na raspolaganje, prisile nema, a naši su učenici dobro zaštićeni, govori nam Anita Basioli, ravnateljica zadarske Medicinske škole.
– Program obrazovanja sestara sad traje 5 godina, a nekad je trajao četiri. To je poziv, odabir, sudbina… Ako treba s navršenih 19 godina oni su spremni preuzeti na sebe posao glede njege pacijenata u bolnici, dodaje Basioli naglašavajući kako nigdje nije spomenuto da bi se učenici škola uključili u brigu o pacijenatima oboljelim od koronavirusa.
Popričali smo i o tome kako »novo normalno« utječe na rad ove škole te je li bilo većih problema i zastoja.
– Nema problema, radimo po modulu A, u dvije smjene. Malo je slučajeva samoizolacije, a malo je i zaraženih učenika. Svi pozitivni učenici zarazili su se izvan škole, od roditelja ili drugih kontakata, a nitko od njih nije s područja Zadra već iz unutrašnjosti županije. Poštujemo sve epidemiološke mjere i borimo se, kaže Basioli naglašavajući kako nema nikakve potrebe stvarati dodatnu paniku.


Zgrada blizu bolnice
Dotakli smo se i teme projekata koje ova škola provodi.
– Već godinama imamo puno projekata, iako smo neke zbog situacije morali stopirati. Unutar škole u rujnu je provedeno njih šest dok ih trenutno provodimo nekolicinu. Najveći je, jasno, gradnja nove škole za što smo ove godine dobili sredstva čime ćemo postati regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva. Iako se to možda izvana ne vidi, sve funkcionira i radimo punom parom.
Podsjećamo, ranije ove godine dobiven je novac potreban za adaptaciju nekadašnje zgrade Srednjoškolskog đačkog doma na Relji u prostor u kojem će biti smještena Medicinska škola. Zgrada se sastoji od šest etaža: podruma, prizemlja i četiri kata, a bit će joj pridodan i novoprojektirani aneks s dvorišne strane. Sadašnji prostor nije dovoljan za sve projekte koje škola provodi, a pozitivno je i to što se nova zgrada nalazi vrlo blizu bolnice koja ovoj školi predstavlja glavnu nastavnu bazu. (Krešimir RADOŠ)