Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U nedostatku PCR testova, obiteljski liječnici će prijavljivati »vjerojatno covid-19 pozitivne« pacijente

10.11.2020. 09:06


U situaciji proširene bolesti covid-19 u populaciji kakva je trenutačno u Hrvatskoj, sve osobe koje nisu prioritet za testiranje, a imaju simptome koji upućuju na bolest i jasnu epidemiološku anamnezu, treba tretirati kao oboljele tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka bolesti, a njihove bliske kontakte u karantenu/samoizolaciju. Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba ovakve slučajeve prijaviti kao »vjerojatne covid-19 pozitivne slučajeve« putem digitalne platforme, stoji u dokumentu »Kriteriji za testiranje na SARS-CoV-2, prekid karantene«, koji je HZJZ objavio 2. studenoga.
– Ovakva odluka nadležnog Ministarstva i HZJZ-a ima logike, jer ukoliko je jedan član obitelji bio pozitivan na PCR testu, nakon čega su svi članovi obitelji razvili simptome, logično je pretpostaviti da su vjerojatno covid-19 pozitivni. S obzirom da se nalazi PCR testova čekaju nekoliko dana, spomenutim kontaktima sada možemo na osnovu simptoma bolesti postaviti dijagnozu vjerojatno covid-19 pozitivnih, istaknuo je dr. Dražen Grgurović, naglašavajući kako se taj naputak HZJZ-a još nije počeo primjenjivati u Zadarskoj županiji jer se zahvaljujući relativno dobroj epidemiološkoj situaciji svi suspektni slučajevi još uvijek uspijevaju testirati.


Prva linija obrane
Nove smjernice liječnicima primarne zdravstvene zaštite, donesene su jer su kapaciteti za PCR ili molekulska testiranja, kojim se s visokom pouzdanošću dijagnosticira covid-19, na nekim područjima, dosegli svoj maksimum koji se procjenjuje na oko 10.000 testova dnevno.
– Takva praksa neće biti lagana, ali u uvjetima kada se više ne budu mogla provoditi testiranja, odnosno kada broj zaraženih pređe kapacitete testiranja u nekoj sredini, tada će se morati pribjeći tome, da dijagnozu postavljaju liječnici primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljske medicine. Tamo gdje se to dogodi, liječnici će na osnovu simptomatologije i kontakata moći odrediti da netko ima mogući covid-19. Tamo gdje postoje kapaciteti za testiranja to se ne bi trebalo primjenjivati. Nadam se da se u našoj županiji to ipak neće primjenjivati jer još uvijek solidno stojimo što se tiče epidemiološke situacije, odnosno zadarski kapaciteti su još dovoljni za testiranje suspektnih pacijenata. Mi smo prva linija obrane u borbi s tim virusom, i normalno je da liječnici obiteljske medicine moraju djelovati na tom polju. Ugroženi smo, zdravstveni radnici smo, ali zato poduzimamo sve epidemiološke mjere kako bismo se maksimalno zaštitili. Oni koji se toga boje ovim poslom se nisu trebali niti baviti. Radimo svoj posao najbolje što možemo, iako je ovaj telefonski pritisak toliki da mnogi zovu satima kako bi nas uspjeli dobiti, no kod nas, u našu ordinaciju pacijenti mogu doći kad god žele, odnosno kada postoji potreba za tim, uz masku, mjerenje temperature i ostale epidemiološke mjere, istaknuo je dr. Grgurović.


Stiže i gripa
Kako se približava i sezona gripe, liječnicima obiteljske medicine bit će teško razlučiti, radi li se o gripi ili covidu-19, uz jednu činjenicu koja se vjerojatno neće svidjeti mnogima, da će ove potonje svojom dijagnostikom poslati u samoizolaciju, koja za sobom vuče policijski nadzor te u slučaju kršenja i prekršajnu prijavu, odnosno novčanu kaznu.
– Radi se o jako sličnim simptomima i bit će teško razlučiti te dvije bolesti, često će se možda i preklapati, ali za utjehu je činjenica, ukoliko ljudi budu nosili maske i čuvali se kao do sada gripu vjerojatno nećemo niti osjetiti jer se širi na jednak način. Što se tiče samoizolacije, mislim da to ne bi trebao biti nekakv problem, jer je sasvim logično ukoliko netko ima visoku temperaturu, opću slabost i ostale simptome da će ostati doma, kako bi zaštitio prvenstveno sebe, a onda i druge. Virus se širi isključivo kapljično te je uz izolaciju i odgovorno ponašanje jako važno nošenje maski tamo gdje je to odlukama Stožera civilne zaštite i HZJZ-a odlučeno, naglasio je dr. Grgurović.