Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bakalar za stare i usamljene

Autor: Elza Radulić-Toman

09.12.2008. 23:00
Bakalar za stare i usamljene

Foto: Zvonko KUCELIN



Ravnateljica Doma za odrasle “Sv. Frane” Maja Pletikosa nam je kazala da bi se svi volonteri, donatori i primatelji koji bi htjeli sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji trebali javiti do 21. prosinca i to osobno u Dom ili na telefone 250 465 ili 098 284 479
Dom za odrasle osobe i Udruga socijalnih radnika Zadar ovih dana uputili su pozive javnim osobama u Zadru da se odazovu i ove godine humanitarnoj akciji “100 božićnih ručkova za starije Zadrane”. Ova se akcija uklapa i u ovogodišnji Advent u Zadru, a provest će se na sam Badnjak, 24. prosinca. S obzirom da je lanjska, prvi put organizirana prošla odlično, odlučeno je da se i ove godine nastavi i da postane tradicionalna.
– Željeli smo započeti zadarsku “priču” o volonterstvu u kojoj su donatori oni koji imaju toliko koliko su spremni dati, volonteri koji žele s drugima isključivo podijeliti svoje vrijeme, te primatelji koji s radošću primaju i jedno i drugo, znajući da je onaj tko prima, spreman i dati, pojašnjava se u pozivu upućenom poznatim Zadranima ova zanimljiva volonterska “priča”.
Pozivi su upćeni, dakle, donatorima i osobama iz javnoga života grada i to na desetke adresa. Naravno u cijeloj priči su najvažniji primatelji, pa se sačinjava i njihov popis, i ujedno se pozivaju građani ako imaju susjede, prijatelje ili rođake starije od 65 godina, a da žive usamljeno na području grada Zadra i spremni su sudjelovati u ovoj simboličnoj gesti međusobnoga uvažavanja i poštivanja i koji su voljni prihvatiti ovaj duboko ljudski posjet na Badnjak. Jer, znamo da oko nas ima puno ljudi, koji na Badnjak i Božić neće imati pravi svečani ručak, ili ga neće imati s kime podijeliti, jer žive sami.
Podsjetimo da je akcija “100 božićnih ručkova za starije Zadrane” lani provedena prvi put i da je uspjela i iznad očekivanja organizatora. U njoj je sudjelovalo čak 40 donatora, vlasnika zadarskih restorana, slastičarnica i poduzeća, koji su pripremili oko 300 ručkova. Odazvalo se za nošenje ručkova i 130 volontera, a bile su to osobe iz javnoga života Zadra, političari, pjevači i drugi, ali i mnogi učenici i studenti volonteri. Lani je bilo 120 primatelja svečanih ručkova i svima njima su doneseni kompletni božićni ručkovi, a kuhari su se pridržavali uputa da pripreme pored bakalara i hranu koja se može jesti i sutradan, na Božić.
Ravnateljica Doma za odrasle Sv. Frane Maja Pletikosa nam je kazala da bi se svi volonteri, donatori i primatelji koji bi htjeli sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji trebali javiti do 21. prosinca i to osobno u Dom ili na telefone 250 465 ili 098 284 479.