Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djedovina u ruralnom tradicijskom ruhu

Autor: Tereza Erlić

09.12.2008. 23:00
Djedovina u ruralnom tradicijskom ruhu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ruralno gospodarstvo obitelji Kovačević u Poličniku vrlo je važan promotor ruralnog turizma i jedno je od 17 gospodarstava koja su uvrštena u katalog ruralnog turizma Zadarske županije
Prekrasan kompleks kamene kuće s konobom vlasništvo je Miljenka Kovačevića iz Poličnika, čovjeka koji s ponosom može reći da posjeduje iznimno vrijednu kolekciju koja je nemjerljiva u današnjem suvremenom svijetu. Kuća je izgrađena i uređena u tradicionalnom stilu, a najmlađa gradnja datira iz 1901. g.
U svom fundusu Kovačević ima preko 800 predmeta, a to su mahom predmeti koji su se koristili u domaćinstvu, poljodjelstvu te interijeru. Svaki od tih predmeta piše svoju priču, u njih su upisani tragovi prošlosti i svjedoče o teškom i skromnom životu naših predaka koji su se borili, kako s političkim tako i sa životnim nedaćama. Dio predmeta koje posjeduje Kovačević je dobio u naslijeđe, a ostatak je prikupljen dugogodišnjim radom.
– Čovjek uvijek mora imati nešto svoje, nešto što nije snagom pritiska dao u zajedništvo, kaže Kovačević dodavši pritom da svu ljubav prema autohtonim i tradiconalnim vrijednostima gaji već preko 50 godina, još dok je bio dječak. Ispričao nam je bogatu paletu priča koje su vezane uz njegovo djetinjstvo, a koje su utjecale na to što je on danas, čovjek koji se ponosi svojim korijenima i pritom dodaje:
– Djedovina je sama po sebi nešto što čovjeka vuče i privlači, nešto što ga čini ispunjenim.
Za ostvariti ovakav projekt treba dosta volje, strpljenja i odricanja, a Kovačević nam je rekao kako to ništa ne bi uspio da nema podršku svoje obitelji, a posebice supruge Nevenke koja mu je u tome najviše pomogla. Ruralno gospodarstvo koje oni posjeduju vrlo je važan promotor ruralnog turizma i jedno je od 17 gospodarstava koja su uvrštena u katalog ruralnog turizma Zadarske županije. S obzirom na to da u našoj županiji postoji maleni broj pružatelja ruralnog turizma ovakvo jedno gospodarstvo može biti poticaj za podizanje seoskog turizma na jednu višu razinu. Kovačević ima još ideja kako oplemeniti svoju zbirku, ali pri tome mu treba pomoć nadležnih institucija i stručnjaka koji bi mu svojim znanjem pomogli očuvati tu iznimno vrijednu muzejsku građu.