Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Konvoj ljubavi za Vukovar

Autor: Dragana Glavočić

09.12.2008. 23:00
Konvoj ljubavi za Vukovar

Foto: Vedran SITNICA



U Vukovaru je zaista vrlo teška socijalna situacija, iznimno su velike potrebe tamošnjeg stanovništva. Mnogi očevi i majke ostali su bez posla. Franjevački samostan nastoji im pomoći što više može. Često obitelji mole novac kako bi mogli kupiti ugljen ili drva za ogrjev, kazala je sudionica humanitarne akcije časna sestra Melhiora Biošić
Konvoj humnitarne pomoći pod nazivom “Vukovaru za dar” jučer je krenu ispred OŠ Šimuna Kožičića Benje. Tvrtka Sirovina odlagalište d.o.o. osigurala je šleper koji je bio ispunjen do vrha poklon-paketima namijenjenim socijalno najugroženijim vukovarskim obiteljima.
Težak vukovarski život
Tijekom odvijanja humanitarne akcije koja je započela s prikupljanjem poklon paketa u OŠ Šimuna Kožičića Benje u petak, a nastavila se u subotu na Narodnom trgu prikupljeno je količinski manje pomoći, no vrijednost je puno veća nego je bila prošle godine. U subotu na Narodnom trgu prikupljeno je 19.000 kuna koje su uplaćene na žiro-račun franjevačkog samostana “Sv. Filip i Jakov” koji socijalno ugroženim obiteljima pomaže u podmirivanju režija, ali i u nabavi lijekova i živežnih namirnica.
– Kao što smo isticali u medijima, ove godine stavili smo naglasak na prikupljanje hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora. U Vukovaru je zaista vrlo teška socijalna situacija, iznimno su velike potrebe tamošnjeg stanovništva. Mnogi očevi i majke ostali su bez posla. Franjevački samostan nastoji im pomoći što više može. Često obitelji mole novac kako bi mogli kupiti ugljen ili drva za ogrjev, kazala je sudionica humanitarne akcije časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar dodajući da su Zadrani i ove godine dokazali da su ustrajni u humanosti.
– Oni koji nemaju daju puno, poručila je časna sestra Melhiora.
Humanitarna akcija organizira se pod pokroviteljstvom Županijske koordinacije za ljudska prava, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Jedan od sudionika akcije bila je i predsjednica Koordinacije Davorka Krnčević te je kazala da je u organizaciji ovogodišnje akcije bilo nešto manje problema nego lani.
Posjet gradu heroju
– Čim smo započeli s akcijom javili su nam se prošlogodišnji partneri. Zadarski gospodarstvenici uplatili su značajan iznos na žiro-račun franjevačkog samostana, pojasnila je Krnčević.
Za sve sudionike akcije i one koji su htjeli pobliže vidjeti kako živi Vukovar organiziran je besplatni autobusni prijevoz u grad heroj.
Kako doznajemo od časne sestre Melhiore, u Vukovaru će se svi sudionici zadržati dva dana. Po dolasku u grad obići će vukovarsku bolnicu i franjevački samostan “Sv. Filip i Jakov”, a u planu im je posjetiti Ovčaru i Iločke podrume.
Ovogodišnja akcija “Vukovaru za dar” provodi se u suradnji s franjevačkim samostanom u Vukovaru. Partneri akcije su: Zadarska županija, Grad Zadar, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, Sirovina odlagalište d.o.o. Zadar, OŠ Šimuna Kožičića Benje, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Prirodoslovno-grafička škola, Vesna Krnčević i Vinko Pavlović. Hrvatske autoceste humanitarni konvoj oslobodile su plaćanja cestarine. Novčana sredstva mogu se uplatiti na žiro-račun franjevačkog samostana 2484008-1100747984.