Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Netransparentno smo izgurani iz posla s Gradom

Autor: Ivana Burica

09.12.2008. 23:00
Netransparentno smo izgurani iz posla s Gradom

Foto: Vedran SITNICA



Gradu Zadru smo 15 godina držali kompletnu informatiku da bismo jednog dana, bez da je prethodno bio objavljen ikakav natječaj, dobili rješenje o otkazivanju suradnje. Posao je dobila tvrtka s jednim zaposlenikom, a hardver održava firma iz Zagreba, kazao je predsjednik ZIC-a Faik Garibović
Nakon što su se prvi put javnosti prezentirali krajem listopada, predstavnici pet tvrtki koje čine Zadarski informatički klaster (ZIC)- TETRADA, PAKEL, SICO, REEM ELECTRONIC i FUTURO, na čelu s predsjednikom Klastera Faikom Garibovićem, jučer su u prostoru HGK – Županijske komore Zadar održali još jednu prezentaciju.
Pozitivni pritisak
Riječ je o grupaciji tvrtki bliskih i komplementarnih davatelja usluga, koji se okupljaju oko informacijskih proizvoda i usluga, za sve vrste korisnika, kompletirajći svoje proizvodne kompetencije.
Kako je istaknuo Garibović, nisu to nove firme koje tek traže svoje mjesto pod suncem, već tvrtke s izvrsnim referencama koje nastupaju zajednički da bi se brojnošću i komplementarnošću usluga lakše mogli nametnuti na tržištu.
U prvom redu, kazao je Garibović, intencija ZIC-a je doći do šanse za poslove s lokalnom i regionalnom samoupravom.
– Netransparentno smo izgurani iz svih poslova lokalne uprave. Između ostalog je i to jedan razlog zašto smo išli na ovakvo formalno udruživanje budući da je ovih pet tvrtki međusobno i ranije surađivalo. ZIC može dati kompletnu uslugu, od hardvera, aplikativnih sofwarea, preko umrežavanja do web portala i svega vezano uz web. Kao pravni subjekt s pedesetak zaposlenika nadamo se da možemo izvršiti jedan pozitivni pritisak, kazao je Garibović i nastavio:
– Kad govorim da smo netransparentno izgurani iz lokalne samouprave u prvom redu mislim na Grad Zadar gdje smo 15 godina držali kompletnu informatiku da bismo jednog dana, bez da je prethodno bio objavljen ikakav natječaj, dobili rješenje o otkazivanju suradnje. Posao je dobila tvrtka s jednim zaposlenikom, a hardver održava firma iz Zagreba. Nadalje, čudno nam je da Zadarska županija, čiji je godišnji proračun oko 150 milijuna kuna, nikad nije raspisala natječaj za aplikativni softver, naveo je Garibović.
Nabava opreme
Prezentaciji je nazočila Marica Nekić iz Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, koja je odmah reagirala na ovu izjavu:
– Moram se ograditi jer dolazim iz odjela koji nema veze s poslovima javne nabave, kazala je Nekić.
Garibović je u nastavku naglasio da se svakako mora priznati i da je Zadarska županija ta koja preko svoje Razvojne agencije podržava Klaster te da bez “guranja” Županije Klaster ne bi ni bio osnovan.
U diskusiju se uključio Ozren Ivanov iz REEM ELECTRONICA koji je kazao da je u kontaktu s kolegama iz drugih sredina te da informatički klasteri, kojih ima u gotovo svim županijama, svagdje ratuju sa sličnim problemima.
– Navedimo samo primjer nabavljanja računalne opreme za škole koja se u cijeloj Hrvatskoj nabavlja preko jedne jedine firme u Zagrebu. Kad bi postojao natječaj za računalno opremanje škola možda bi šansu dobile i neke druge tvrtke. Ovako ostajemo u situaciji da je većina informatičkih tvrtki u Hravstkoj unatoč svojoj izvrsnosti na istoj razini, a posao razvijaju i enormno brzo se šire dvije ili možda tri tvrtke u Zagrebu.