Odgovorno ponašanje prema okolišu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
arsenal_jelka2
Ivan JAMIČIĆ
Mali cedrovi bit će posađeni u školska dvorišta nakon završetka božićnih blagdana

Jučer je u Arsenalu, udruga Eko-Zadar u sklopu projekta "Jelka 100 %" dijelila cedrove u lončanicama svim predstavnicima petnaest srednjih škola u Zadru, predstavniku Srednje škole Obrovac i Srednjoškolskog đačkog doma Zadar.

Ovo je jedan od niza projeka udruge "Eko-Zadar" kojim se želi osvijestiti i potaknuti sve građane, a prvenstveno djecu, na savjesno i odgovorno ponašanje prema okolišu i prema stablima, posebno sada, u ovo blagdansko vrijeme kada se prema već dugogodišnjoj tradiciji u gotovo svakom poslovnom ili obiteljskom prostoru može vidjeti ukrašeno božićno drvce.

- Ovo je edukativna akcija pod sloganom "poklonimo život jelci". Naime, ovu akciju smo već započeli prošle godine s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom i sada smo odlučili uključiti i preostale srednje škole želeći na taj način potaknuti građane, posebno srednjoškolce u čijim je rukama naposljetku i budućnost našega grada, da žive u skladu s prirodom i da daruju život, a ne ga uništavaju, kazala je predsjednica udruge "Eko-Zadar" Atana Grbić-Martinović.

Ovom projektu su se spremno i rado odazvali ravnatelji svih zadarskih srednjih škola, a cedrove u lončanicama je osigurao rasadnik Hrvatskih šuma "Piket" u Zemuniku.

- Odabrali smo cedar kao stablo prema savjetu mr. sc. Mirne Petricioli jer njima najbolje pogoduje ova mediteranska klima i dobro uspijevaju na našem tlu, što je jako važno. Naime, sve škole koje su dobile ove male cedrove će ih zasaditi u svoja dvorišta nakon završetka božićnih blagdana. Dakle, oni im ostaju na trajnu brigu, ali i poticaj da se i dalje nastave svjesno i kontinuirano brinuti o svom okolištu u ovom dobu potrošačkoga društva kada se okoliš nerijetko zanemaruje, kazala je Grbić-Martinović.

Realizaciju projekta financijski su poduprli Raiffeisen banka i Zadarska županija, a sa savjetima i prijedlozima realizaciji projekta pomogla je mr. sc. Mirna Petricioli iz "Nasada" d.o.o Zadar.

Svi prisutni su bili vidno oduševljeni projektom kao i idejom i spremni da i dalje sudjeluju u sličnim akcijama.

- Rado sam se i sam odazvao i podupro ovaj projekt jer smatram da je danas često potrošnja mjerilo uspjeha, što ostavlja negativan efekt na prirodu oko nas. No, primjećujem da su naša djeca sve više svjesna činjenice da je krajnje vrijeme da se svi zajedno počnemo malo više brinuti o prirodi, zaključio je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno