Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Samo je Kwedi još nedostajao

Autor: Drago Bajković

09.12.2008. 23:00
Samo je Kwedi još nedostajao

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Zadranima kao da nije bilo dosta u prošlome tjednu što su poraženi u Kranjčevićevoj, nedjelja je bio dan kada je nova afera potresla hrvatski nogomet. Zadar i Šibenik nalaze se usred skandala koji je prouzročila izjava nogometaša Šibenika Patricea Kwedija na chatu da je utakmica ova dva kluba bila dogovorena
Glava boli Zadrane od pogleda na prvenstvenu ljestvicu. U NK Zadar nikako ne mogu biti zadovoljni nakon 18 kola jesenskog dijela prvenstva. Momčad sa Stanova uvjerljivo je posljednja sa samo 13 osvojenih bodova što je više nego mizeran učinak. Samo po lošem pamtit će Zadrani ovu jesen u kojoj su ostvarili samo tri pobjede uz četiri remija i čak jedanaest poraza. Nakon izrazito lošeg starta u prvenstvo činilo se da će novi trener Ivica Datković uspjeti smanjiti zaostatak za momčadima s dna ljestvice. Sve je poprilično dobro išlo do pred dva posljednja kola, Zadar je nanizao nekoliko pobjeda i remija te se na korak primaknuo Interu i Croatiji (S). Međutim, prvo su u pretposljednjem kolu na Stanovima Zadrani remizirali s direktnim konkurentom Interom i to na vrlo nesretan i nespretan način, primivši izjednačujući zgoditak u 88. minuti. Još gora sudbina zadesila ih je u posljednjem kolu, kada su doživjeli težak poraz u Kranjčevićevoj od sesvetske Croatije, također suparnika u očuvanju prvoligaškog statusa.
Sesvetski poučak
Puno nade polagali su zadarski navijači, a sigurno i u klubu sa Stanova, u posljednju utakmicu jeseni sa Croatijom. Sesvećani su bili u velikoj krizi rezultata i trebalo je to iskoristiti. Kao što je poznato Croatija je iznenadila Zadar u prvoj odigranoj utakmici na Stanovima pobijedivši 2:1 i u Zadru su vjerovali kako je došao trenutak za naplatu dugova. Utakmica je krenula idealno za goste, Terkeš je već u drugoj minuti zabio za vodstvo i sve je mirisalo na pobjedu u Kranjčevićevoj. Međutim, ništa od toga. U Zadrovoj obrani curilo je na sve strane i vrlo brzo domaćini su s tri zgoditka preokrenuli rezultat i osvojili tri vrijedna boda. Zadranima ostaje žal i teška zimska stanka u kojoj će morati napraviti puno rezova u momčadi ako se na proljeće žele uključiti u borbu za prvoligaški ostanak. Zaostatak za pretposljednjim Interom iznosi pet bodova, za Croatijom šest, a devetoplasiranom Cibalijom osam bodova. Trebat će upregnuti sve sile ne bi li se Zadrani na proljeće uspjeli bodovno približiti pa kasnije eventualno i preskočiti te klubove. Što se tiče prethodnog kola, neki rezultati su išli na ruku Zadranima. Inter je dugo vodio protiv Varteksa da bi u samom finišu utakmice primio dva zgoditka i doživio poraz.
Slučaj Kwedi
Na sreću za Zadrane, jer da su Zaprešićani slavili imali bi osam bodova prednosti. Također momčadi sa Stanova odgovara i rezultat s Kantride gdje je Rijeka minimalno porazila Cibaliju, momčad s kojom će na Stanovima Zadar otvoriti nogometno proljeće. Što se tiče ostalih rezultata 18. kola, poznato je da je pobjedom nad Zagrebom Dinamo osvojio jesenski naslov, ali samo s bodom prednosti pred Hajdukom koji je slavio u gostima protiv Šibenika. Može se na proljeće očekivati žestoka borba za naslov prvaka. Najneinteresantnija utakmica igrana je u Gradskom vrtu gdje su Osijek i Slaven Belupo podijelili bodove bez da su tresli mreže.
Zadranima kao da nije bilo dosta u prošlome tjednu što su poraženi u Kranjčevićevoj, nedjelja je bila dan kada je nova afera potresla hrvatski nogometa. Zadar i Šibenik nalaze se usred skandala koji je prouzročila izjava nogometaša Šibenika Patricea Kwedija na chatu da je utakmica ova dva kluba bila dogovorena. Sada Kwedi govori da se šalio, a navodno je i Uskok pokrenuo istragu. Ne treba zanemariti činjenicu kako Zadru i Šibeniku prijeti izbacivanje u Drugu ligu ako se ove optužbe o dogovaranju dokažu. Ipak skloniji smo da će sve završiti po onoj staroj uzrečici “tresla se brda, rodio se miš”.
Ono što valja naglasiti je da je do kraja prvenstva ostalo još 15 kola i Zadrani se nikako ne smiju pomiriti s trenutačnom situacijom. U igri je još 45 bodova, što stvara puno prostora za napredovanje na ljestvici. Ono što Zadru treba je silovit start na proljeće, a prije toga dobre pripreme obavezno začinjene s nekoliko pojačanja. Kao što smo već rekli, Zadar otvara proljeće utakmicom na Stanovima s Cibalijom, a Inter i Croatia u 19. kolu igraju u gostima. Zaprešićani gostuju kod Zagreba, dok Sesvećani idu na noge Varteksu. U slučaju pobjede Zadrana, a posrtanja ovoga dvojca već bi se zaostatak smanjio. Ipak, daleko je još do proljeća, a puno posla za Zadrane koji trebaju odraditi do tada.