Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U novoj “Bubamari” 130 malih Benkovčana

Autor: Mile Marić

09.12.2008. 23:00
U novoj “Bubamari” 130 malih Benkovčana

Foto: Mile MARIĆ



Grad Benkovac je kao i uvijek do sada znao prepoznati potrebe svojih građana, a naročito potrebe onih najmlađih te je tako i realizirana ideja o “Bubamari”. Vrijednost radova i nadzora je 9,5 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu. Grad Benkovac je financirao unutarnje opremanje, a nakon uređenja okoliša upriličit će se svečano otvorenje istaknuo je gradonačelnik Mirko Erstić
Danas nova zgrada Dječjeg vrtića “Bubamara” u Benkovcu djeluje impozantno i moderno u okruženju dviju zgrada Osnovne škole Benkovac. Nalazi se na sjevernom dijelu grada u neposrednoj blizini nogometnog igrališta HNK-a Velebit.
U novoj zgradi Dječjeg vrtića “Bubamara” ovih dana je vrlo živo i veselo, prepuno djece i roditelja koji su ispunili nove prostore vrtića. Gužva po hodnicima, osmijeh na licu ravnateljice Marije Mikulić.
Vrtić za 21. stoljeće
U prostorima vrtića zatekli smo Milu Marića, referenta za društvene djelatnosti i Mirka Erstića, gradonačelnika Grada Benkovca koji je podsjetio kako je Dječji vrtić “Bubamara” dugi niz godina djelovao u dva zasebna objekta “Maslačak” i “Maslina” koji svojim kapacitetima nisu zadovoljavali i mogli primiti brojnu djecu s benkovačkog područja, tako da je veliki broj djece iz godine u godinu ostao neupisan u vrtić.
– Grad Benkovac je kao i uvijek do sada znao prepoznati potrebe svojih građana, a naročito potrebe onih najmlađih, a ideja o novoj i modernoj zgradi vrtića zaživjela je prošle godine kada je tvrtka Alte gradnja d.o.o. Vukovar uvedena u posao, a nedugo zatim postavljen je i kamen temeljac za novi objekt vrtića. To je učinio predsjednik Vlade RH-a dr. Ivo Sanader u nazočnosti brojnih gostiju. Vrijednost radova i nadzora je 9,5 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu. Grad Benkovac je financirao unutarnje opremanje dječjeg vrtića u iznosu od 553.766,54 kune, nabavu opreme za kuhanje i praonicu u iznosu od 606.064,00 kune, kao i priključak struje u iznosu od 249 tisuća kuna. U tijeku je postupak za potpisivanje ugovora o izvođenju radova za uređenje okoliša dječjeg vrtića, a planirana investicija iznosi 3.039.916,72 kune. Nakon završetka radova na uređenju okoliša upriličit će se svečano otvorenje uz prigodni program, istaknuo je gradonačelnik Mirko Erstić koji se spremno odazvao za zajedničko fotografiranje sa skupinom djece.
Marija Mikulić, ravnateljica vrtića upoznala nas je sa smještajnim kapacitetima vrtića i brojem djece.
Kapacitet zgrade dječjeg vrtića treba u sadašnjosti i predvidljivoj budućnosti udovoljiti zahtjevima gravitacijskog područja i omogućiti što uspješniju organizaciju odgojno-obrazovnog rada s predviđenim brojem djece. Površina parcele za zgradu vrtića je 6.675 m2, a sama građevina zauzima razvedenu, nepravilnu tlocrtnu površinu od 1.750 m2. Zgrada dječjeg vrtića sastoji se od podruma, prizemlja i kata. Objekt sadrži sedam skupnih jedinica za boravak djece različite dobi koje su radijalno smještene oko centralnog prostora za više namjena. Dvije skupne jedinice predviđene su za dječje jaslice, a ostalih pet jedinica predviđeno je za dječji vrtić. Skupna jedinica dječjih jaslica sastoji se od prostora trijaže, prostora za njegu djece sa sanitarnim uređajima, skupne sobe i terase. Trijaža je prostor gdje se dijete prima, obavlja pregled i presvlači, pristupačna je iz ulaznog prostora, a kao što možete vidjeti iz nje se ulazi u skupnu sobu i u prostor za njegu djece sa sanitarnim uređajima, objašnjava ravnateljica Mikulić upoznavajući nas s vrtićem za 21. stoljeće.
Suvremeno uređenje
Pored jaslica je prostorija za njegu i izolaciju djece, ali i prostorija za njegu i izolaciju oboljelog djeteta te prostorija medicinske sestre. Skupna jedinica dječjeg vrtića se sastoji od prostora garderobe, prostora sanitarnih uređaja, skupne sobe i djelomično natkrivene terase. Iz prostora garderobe, do koje dijete dolazi u pratnji roditelja, osigurana je neposredna veza sa sanitarnim prostorom i prostorom skupne sobe. Optimalni broj djece u dječjim jaslicama je 12, dok je taj broj u jednoj jedinici dječjeg vrtića veći od 20 do 25 djece. Orijentacija skupnih jedinica je prema jugu te prema jugozapadu i jugoistoku, dakle, prema sunčanom dijelu vrtića.
– Dječji vrtić ima i prostor za više namjena, a predviđen je za razne skupne aktivnosti koje traže veći prostor u kojem će se organizirati razni oblici tjelesne i glazbene kulture, kazališta lutaka, kino, prigodne svečanosti i proslave za djecu i za roditelje. Prostor je kružni sa svjetlarnikom na krovu, smješten neposredno uz vjetrobran i glavni ulaz i povezan velikom staklenom stijenom s ulaznim trijemom, dok gospodarski prostor sačinjavaju kuhinjski pogon, servis za obradu rublja, spremište inventara, pribora za čišćenje, garderobu za tehničko osoblje te energetski pogon u podrumu gdje će biti smješteni uređaji centralnog grijanja. Prostori za administraciju i ravnateljstvo smješteni su na katu, na sjevernoj strani iznad gospodarskog dijela, kazala je Mikulić, istaknuvši kako će u novom objektu “Bubamara” Benkovac biti smješteno 130 djece u sedam odgojnih skupina. Sva djeca pohađaju desetsatni program koji traje od 6.30 do 16.30 sati. Ujedno dvije skupine jaslica (jedna skupina u dobi od prve do treće godine s 12 djece, a druga skupina od 14 djece u dobi od dvije do tri godine). Također imamo 40 djece u dvije skupine u dobi od tri-četiri godine, dok je jedna skupina od 20 djece u dobi od 3 do 6 godina, a jednu skupinu čini 20 djece od 4 do 6 godina, dok djeca od 5 do 6 godina čine skupinu od 24 djeteta.
– Moram naglasiti da će se u jednu skupinu integrirati dijete s poteškoćama u razvoju. Tijekom pedagoške godine planiramo realizirati i kraći program njemačkog i engleskog jezika. U objektu “Maslina”, dakle, ne u ovom objektu, bit će 5,5 satni program koji će pohađati 20 djece u dobi od 3 do 6 godina te jedna skupina predškolaca (trosatni program) koju pohađa 19 djece. Krajem siječnja počinje s radom još jedna skupina predškole, a u planu nam je da program predškole pohađaju sva djeca prije upisa u prvi razred. Za djecu u naseljima s područja grada Benkovca planiraju se i kraći programi gdje za to bude uvjeta, kazala je ravnateljica naglasivši kako će uz 130 djece u novoj pedagoškoj godini kroz razne programe broj djece narasti preko 220.