Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vodič za zadarske studente

Autor: Irena Jurjević

09.12.2008. 23:00
Vodič za zadarske studente


Nakon dugog niza godina zadarski studenti i brucoši konačno su dobili i svoj prvi vodič. Naime, za sve sveučilišne gradove karakteristično je da imaju i svoje vodiče, no kada je u pitanju taj dio informiranja, u Zadru je taj dio bio dugo vremena zapostavljan. Do sad.
Vodič za brucoše i studente prošlog tjedna ugledao je konačno svjetlo dana, a zanimljivo je i to što je osim tiskanog oblika on poprimio i svoju web formu, kako bi apsolutno svima bio na raspolaganju.
Koja su studentska prava, informacije o ispitima te neke osnove o prehrani, knjižnicama ili pak “iksicama” mogu se pronaći na studentskom portalu sajt.com.hr, koji je ujedno i inicijator prvog zadarskog vodiča za studente i brucoše. Ipak, za razliku od “klasičnih” vodiča drugih hrvatskih studentskih gradova koji obiluju podacima gdje izaći vani i gdje se može dobro zabaviti, zadarski studenti su se odlučili za nešto ozbiljniji pristup:
– Željeli smo da se studenti imaju gdje informirati o svojim pravima i obvezama što se tiče samog studija, a ne da ih vodič savjetuje gdje se može popiti i pojesti i gdje se može izaći. Znači, koja su njihova temeljna prava, gdje se mogu pronaći ti podaci, gdje se nabavlja literatura, koje su knjižnice u Zadru, čega se profesori moraju pridržavati, a čega studenti – sve su to informacije koje studenti uglavnom nisu znali do sada, i mislim da smo uspjeli u njihovu prezentiranju, kazala je Jelena Kupsjak iz Sajt tima.
Vodič je inače ideja koja je postojala još od ranije, no ona je realizirana tek ove godine. Na njegovu izradu uloženo je dosta vremena, prvenstveno zbog čestih izmjena, kazuje Jelena:
– Stalno se nešto mijenja, donose se nove odluke pa je tako bilo i potrebno duže vremena da se on dovrši. Također, i s tiskanjem se kasnilo zbog financijskih problema, tako je on brucošima podijeljen tek prošli tjedan. Ipak, on je sad većinom u rukama studenata. Naime, željeli smo biti sigurni da svatko dobije svoj vodič i nismo htjeli da studenti sami odlaze po vodiče, već ih je svaki studentski predstavnik podijelio brucošima.
Izradu prvog zadarskog vodiča za studente financirao je Studentski zbor s deset tisuća kuna, a tiskano je oko sedam tisuća primjeraka. Svi oni koji možda još nisu dobili svoj primjerak, mogu ga potražiti kod svog studentskog predstavnika ili pak na adresi sajt.com.hr/vodic/ pogledati njegovu web varijantu.