Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vučić nije dobrodošao!

Autor: Z L

09.12.2008. 23:00
Vučić nije dobrodošao!


U povodu obilaska benkovačkog kraja od strane Aleksandra Vučića, bivšeg Šešeljeva suradnika, sa svojim stranačkim kolegama, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac i Udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata Benkovac, poslala je sljedeće priopćenje:
“Najoštrije osuđujemo posjet Aleksandra Vučića, zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke, našem gradu Benkovcu kao i nekim drugim mjestima oko njega gdje žive srpski povratnici.
Posjet smatramo provokacijom, a njegove izjave: Nisam čuo za pokolj u Škabrnji, ‘Oluja’ je najveći zločin etničkog čišćenja poslije II. svjetskog rata, priznanje Kosova od strane Hrvatske, te isprika hrvatske politike Srbima itd., drskošću u stilu njegova bivšeg mentora Šešelja čije su četničke postrojbe nedavno harale ovim prostorima.
Posebno nas iritira što se taj tip i njegova družba uz policijsku pratnju šetala oko masovnih grobnica Hrvata iz Škabrnje, Nadina, Bruške i drugih naselja, završe na ručku u selu Dobropoljcima gdje je također na svojim ognjištima na najbrutalniji način ubijeno šestero Hrvata Ivkovića.
Stoga poručujemo dotičnom gospodinu da ubuduće s takvim izjavama zaobilazi naš grad u velikom luku, da jednom za svagda utuvi sebi u glavu da je:
1. “Oluja” najblistavija hrvatska pobjeda u povijesti, jer se trećina njenog prostora oslobodila nakon četiri godine okupacije i etničkog čišćenja Hrvata u najgorem obliku.
2. Da je 18. 11. 1991. godine izvršen masakr, pokolj civila i hrvatskih vojnika u Škabrnji, koji su bili zarobljeni.
3. Da je Hrvatska priznala Kosovo kao i većina europskih država, a među njima i Crna Gora (drugo oko u glavi).
4. Da se hrvatska politika ne treba ispričavati za velikosrpsku agresiju 90-95.
Ovakvi posjeti su kontraproduktivni i zacijelo neće pridonijeti poboljšanju mogućeg suživota, a oni koji su to zakuhali neka se zamisle i zapitaju kamo to vodi.
Na kraju, osuđujemo i one koji su organizirali ovakve posjete, a to su pojedini pravoslavni svećenici, među kojima i benkovački pravoslavni svećenik”, stoji u priopćenju koje potpisuju Milorad Guzić, predsjednik UHVIDR-a Benkovac, i Bernardo Čačić, predsjednik UHDDR-a Benkovac.


 I TORNADO OSUĐUJE OBILAZAK


U povodu dolaska “osvjedočenog četničkog radikala Aleksandra Vučića u posjet mjestima u zadarskom zaleđu, a na koja nitko nije reagirao”, pismo je javnosti uputila i zadarska navijačka udruga Tornado.
“Nedopustivo je i ponižavajuće da samo nekoliko dana nakon tužne obljetnice masakra u Škabrnji samo nekoliko kilometara dalje ovakvi i slični četnici dolaze u posjet i prodaju nam nekakvu svoju demagogiju, po kojoj nije bilo nikakvih srpskih zločina te optužujući da je najveći zločin bila akcija Oluja “te protjerivanje 400.000 Srba s ovih područja”.
Mi se pitamo tko ovakvima uopće daje dozvolu ulaska i boravka u našoj zemlji te kako je moguće da nitko od naših političara nije reagirao na ovaj dolazak, a pogotovo na ovaj istup.
I dok se hrvatske navijače zatvara zbog povika koji su u javnosti okarakterizirani kao neprimjereni poput: “Za dom spremni” i “Ubi Srbina”, dok ti isti hrvatski navijači koji su svojim šalovima, s hrvatskih stadiona i dvorana, otišli u obranu Lijepe naše moraju trpjeti represiju, dopuštaju se ovakvi istupi koje mi moramo trpjeti i šutke podnositi.
Vrijeme je da se ovakvim stvarima stane na kraj i da se javno kaže tko je bio agresor, a tko žrtva te da se više ne dogodi situacija u kojoj će nam četnički radikali u našoj zemlji prodavati svoju istinu o Domovinskom ratu.
Budući da nas je ovaj dolazak i istup četničkog radikala iznenadio te nije bio najavljen, reagiramo sada i na ovaj način, ali da smo znali za njega napravili bismo sve da ga se spriječi pa ako treba i fizički po cijenu bilo kakvih posljedica.
Ako hrvatske institucije ostanu šutjeti i dalje u vezi s ovim događajem, spremni smo pozvati sve hrvatske navijače i građane da iziđu na ulicu te oštro prosvjeduju protiv ovakvih sramotnih događanja”, stoji u priopćenju Udruge navijača Tornado Zadar.