Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarskim studentima besplatni pokaz

Autor: Nikola Markulin

09.12.2008. 23:00


Grad Zadar od 1. siječnja 2009. godine omogućit će studentima Sveučilišta u Zadru besplatni mjesečni pokaz u javnom gradskom prijevozu
U utorak prijepodne izaslanstvo Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru sastalo se s Draženom Grgurovićem, dogradonačelnikom Grada Zadra. Studentsko izaslanstvo činili su Branko Radonić, Dea Šago i Ivo Kravić, a s dogradonačelnikom su razmatrali rješavanje nekoliko problema za koje drže da utječu na studentski standard.
– Još lani su AKSTU (nezavisna udruga studenata zadarskog sveučilišta „Aktivni student”) i Studentski zbor pokrenuli zajedničku inicijativu da se studentima i drugim građanima s invaliditetom što prije omogući pristup u prostorije Znanstvene knjižnice i to izgradnjom rampe za invalidska kolica. Zahtjev je, između ostalog, potaknut izgradnjom lifta i rampi na Sveučilištu. Taj zahvat je dovršen lani, a znatno je olakšao studiranje studentima s invaliditetom. To potkrjepljuje podatak da se nakon izgradnje lifta na Sveučilište u Zadru upisuje sve više studenata s invaliditetom. Nemogućnost pristupa Znanstvenoj knjižnici, u kojoj se nalazi većina literature neophodne za uspješno studiranje, ostao je problem, kazao nam je uime studentske delegacije Branko Radonić, a o rezultatima razgovora s dogradonačelnikom Grgurovićem kaže:
– Dogradonačelnik Grgurović nas je obavijestio da je Gradska uprava donijela odluku da u najkraćem roku rampa bude izgrađena te da će mjerenja i radovi početi već ovih dana. Druga točka našeg sastanka u svezi je s lanjskim pregovorima između Studentskog zbora i udruge „Aktivni student”, s jedne strane, i Gradske uprave, s druge, u kojima su studentske ogranizacije tražile da se studentima subvencionira gradski prijevoz, kao što je to slučaj u drugim sveučilišnim gradovima. Zadar je dosad bio jedini sveučilišni grad koji nije svojim studentima omogućio popust na gradski prijevoz. Dogradonačelnik Grgurović nam je kazao da je Grad Zadar napokon donio odluku da od 1. siječnja 2009. godine omogući studentima Sveučilišta u Zadru besplatni mjesečni pokaz u javnom gradskom prijevozu. No, za razliku od prakse u Osijeku, Rijeci i Splitu, Zadar će besplatni gradski prijevoz financirati samostalno, odnosno bez pomoći Ministarstva.
– Čitav Studentski zbor podržava i pozdravlja dvije najnovije odluke zadarske gradske uprave i nada se da će ovo biti tek početak niza odluka kojima će se osjetno popraviti studentski standard, a bez kojih je teško zamisliti Sveučilište u Zadru kao respektabilno i prepoznatljivo europsko sveučilište, zajednički poručuju članovi studentske delegacije.