Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Obnova crkve milijun kuna

Autor: Velimir Brkić

09.12.2009. 23:00
Obnova crkve milijun kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Obnova župne crkve Sv. Nikole biskupa, novog krovišta i pročelja crkve, koštala je oko milijun kuna, a novac su osigurali Ministarstvo kulture, župa, Općina Poličnik i brojni donatori. Radove je izveo graditeljski obrt Bogović gradnja Poličnik


U povodu završetka trodnevnog pastirskih  pohoda župi Poličnik, zadarski nadbiskup mons. Ivan  Prenđa u zajedništvu sa župnikom don Zvonimirom   Ćorićem predvodio je svečano  misno slavlje u crkvi Sv. Nikole biskupa. Zadarski nadbiskup je predvodio i posvetu  novoga oltara i blagoslov obnovljene župne crkve Sv. Nikole biskupa, simbola ovog  općinskog središta i zaštitnika  djece, pomoraca, djevojaka,  siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika.
Nadbiskup Prenđa je blagoslovio i sve vjernike i one,  kako je istaknuo, čijim je radom i zalaganjem crkva  uređena, a u kojoj će se propovijedati i slušati Božja Riječ. Poručio je kako pobjeđuje  samo onaj tko je spreman obnavljati, te dodao kako to nije  samo posveta oltara nego i  blagoslov zajedništva.
– Radujemo se što dragom  Bogu možemo predati ovu novoobnovljenu crkvu i zamoliti  ga da svojom milošću bude uz  nas. Tko služi Krista, tko dolazi k njemu, on je mudar  čovjek, istaknuo je u propovijedi mons. Prenđa.
– Oltar je središte i srce  crkve, stol za euharistijsku  gozbu i žrtvu, on je žrtveni  posvećeni kamen i simbol Isusa Krista, čulo se prigodom  posvete novoga oltara.
Poglavar zadarske Crkve  govorio je i o svekolikom župnom pastoralu koji se ostvaruje u radu s obiteljima, mladima i drugim uzrastima, kroz  molitvu, sakramente, evangelizaciju, temeljito i redovno  navještanje vjere, crkvene pokrete i zajednice, duhovne obnove i seminare i druge oblike  pastorala, u čemu se očituje  živa Crkva.
 – Svi smo pozvani otvarati  put Božjem kraljevstvu po  molitvi, ljubavi i svjedočenju  Božje Riječi svojim životom te  tako doprinijeti civilnom  društvu, kazao je u zaključku  propovijedi nadbiskup  Prenđa.
Obnova župne crkve Sv. Nikole biskupa, novog krovišta i  pročelja crkve, koštala je oko  milijun kuna koje su osigurali  Ministarstvo kulture, župa,  Općina Poličnik i brojni donatori. Radove je izveo graditeljski obrt Bogović gradnja  Poličnik.
– Zahvalni smo svima čija je  mala kaplja zasjala na crkvi u  kojoj vjernički puk redovito  moli milost i pomoć Božju u  svim nedaćama s kojima se  sreće u životu. Bog uvijek pronađe put za svoje djelo pa tako  dotakne srca dobrih ljudi koji  su spremni pomoći, rekao je  načelnik Davor Lončar.
Nakon izgradnje trga ispred  župne crkve Sv. Nikole biskupa koji je financiran novcem iz općinskog proračuna,  završena je i sveobuhvatna obnova crkve sagrađene 1887.  godine. Za vrijeme župnikovanja don Ivana Kevrića 1977.  i 1978. godine je obnovljena.  No, tijekom Domovinskog rata je znatnije oštećena te je  pod nadzorom župnika don  Kevrića i Župnog vijeća sanaciju 1995. godine izvršio  Ante Baljak pok. Ignacija.