Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani na koje je Zadar ponosan

Autor:

09.12.2009. 23:00
Zadrani na koje je Zadar ponosan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učenici OŠ Stanovi predstavili su Zbornik učeničkih radova, Plivački klub osoba s invaliditetom Sv. Nikola pokazao je brojna odličja osvojena na nedavnom Državnom prvenstvu osoba s invaliditetom, a Klub skokova u vodu Zadar predstavio je državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić  jučer je u Gradskoj vijećnici  imao tri primanja građana –  predstavnike Osnovne škole  Stanovi povodom uspješnog i  kreativnog dugogodišnjeg rada, potom predstavnike i natjecatelje Plivačkog kluba osoba s invaliditetom Sv. Nikola  povodom izvrsnih rezultata  postignutih na nedavno  održanom Državnom prvenstvu osoba s invaliditetom, te  predstavnike i natjecatelje  Kluba skokova u vodu Zadar  povodom osvajanja državne  nagrade za sport “Franjo  Bučar”.
Kreativni učenici
Prvi su na primanju kod  gradonačelnika bili Anđela  Mia Barbić i Antona Butić,  učenice petog, te Vice Pantalon učenik šestog razreda  koje je pratila ravnateljica  škole Jurka Šaban te pedagog  Radimir Zrilić. Oni su došli  kako bi predstavili Zbornik  učeničkih radova te rad škole.  Naime, škola ima status  Međunarodne eko škole, škola je s najljepšim vrtom mediteranske Hrvatske, najviše  nagrađivana škola te izdaje  školski list “Koraci”.
 – Željeli smo djeci priuštiti  radost da dođu ovdje i vide  gradonačelnika te da mu kažu  kako su se pripremali za obilježavanje Dana grada. Mi već  godinama obilježavamo Dan  grada i djeca crtaju, slikaju,  izrađuju ukrase te pišu literarne radove povodom Dana  grada. Tako se rodila ideja sve  te likovne i literarne radove  sakupiti u zbornik kojeg smo  nedavno izdali, rekla je Jurka  Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi. Djeca su gradonačelniku  darovala zbornik te plodove  koje su tog jutra ubrali u vrtu  svoje škole, a Vice Pantalon je  pročitao svoju pjesmu o Zadru.
Gradonačelnik Vrančić je  rekao djeci kako moraju i  dalje biti odlični učenici jer se  samo radom i trudom može  stvoriti nešto trajno.
Poslije marljivih školaraca  kod gradonačelnika su došli  predstavnici i natjecatelji Plivačkog kluba osoba s invaliditetom Sv. Nikola povodom  osvojenih pet zlatnih, tri srebrne i četiri brončane medalje  na nedavno održanom Državnom prvenstvu osoba s invaliditetom.
Priznanje skakačima  
Marin Raspović, predsjednik kluba rekao je kako je klub  nedavno osnovala HVIDR-a,  a članstvo čini 40-ak tjelesnih  invalida te 20-ak djece s posebnim potrebama.
 – Želim istaknuti da su naši  članovi ostvarili izvrsne rezultate na zadnjem natjecanju.  To su sve djeca kojima treba  puno brige i ljubavi i trebali bi  još jednog trenera kako bi  njihovi rezultati bili još bolji,  rekao je Raspović i pozvao sve  roditelje djece s posebnim potrebama te sve tjelesne invalide da se jave. Istaknuo je  kako se nada da će uskoro  krenuti i škola za neplivače s  posebnim potrebama, na što  su dobili odgovor kako ona s  radom kreće početkom sljedeće godine. Također su kazali kako im velik problem  predstavlja financiranje prijevoza na natjecanja na što je  gradonačelnik rekao da izdvoje neka važnija natjecanja pa  će im oni pomoći u pokrivanju  troškova puta.
Na kraju su kod gradonačelnika došli predstavnici i  natjecatelji Kluba skokova u  vodu Zadar povodom državne  nagrade za sport “Franjo  Bučar”. To je najviše priznanje  koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i  doprinos od osobitog  značenja za razvoj sporta u  Hrvatskoj. Kod gradonačelnika su bili skakači Šime Perić,  Marcela Marić, Hana Kovačević i Maro Marić, trener  Marko Sutlović i predsjednik  Velimir Friganović. Natjecatelji su osvojili brojna zlatna  odličja i prvaci su Hrvatske u  svojim kategorijama, a 12-godišnja Marcela je najmlađa  vlasnica titule seniorskog prvaka Hrvatske.
 – Zahvaljujemo se Savezu  koji nas je nominirao i rekao  bih da je ova nagrada stigla za  55 godina rada na Kolovarima. Sad imamo novi bazen i  bolje uvjete i zadaća nam je da  ostvarimo još bolje rezultate,  zaključio je Friganović.  Vrančić je dodao kako je  Grad za sljedeću godinu izdvojio značajna sredstva kako  bi klub mogao još kvalitetnije  raditi.