Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bibinjama namijenjena turističko-poduzetnička slika

09.12.2010. 23:00
Bibinjama namijenjena turističko-poduzetnička slika


Na prijedlog Zadarske županije ovim planom u neposrednoj blizini zone Lonići, koja se sa 48 proširuje na 68 hektara, planira se izgradnja hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te izgradnja još nekih školskih funkcija za druge srednje škole za koje nema prostora na području Zadra. Također se planira i povećanje poslovno-proizvodne zone Gromnica sa 120 na 157 hektara


U bibinjskoj Općinskoj vijećnici održana je javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Bibinja. U nazočnosti 40-ak zainteresiranih Bibinjaca i vikendaša te predstavnika javnih tvrtki koje gospodare infrastrukturom, javnu raspravu je vodio načelnik Nino Šimunić. U smirenijoj i tolerantnijoj atmosferi plan je prezentirao i odgovarao na postavljena pitanja ovlašteni predstavnik tvrtke izrađivača plana “Sinteza” d.o.o. Zadar, arhitekt Željko Kolić.
Pristupni put
– Ovim planom se uopće ne predviđa proširenje građevinskih zona već se samo izmjena granica obuhvata PPU-a u građevinskom području Bibinja, što je potaknuto napucima Ministarstva za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša kao i činjenicom da uslijed pravnih odnosa nije bilo moguće realizirati UPU-e u dosadašnjim granicama, rekao je u uvodu Šimunić, ističući da će se maksimalno ići ususret građanima, u okviru zakonskih propisa.
Trenutačno važeći Prostorni plan je usvojen u mjesecu travnju 2008. godine.
– Novim Prostornim planom vodimo i brigu o zaštiti okoliša. To je danas jednostavno postalo nužnost i to ne zbog Europe nego zbog nas i naše budućnosti, budućnosti naše djece, govori Šimunić.
Iako su cijelo Bibinje ispod Jadranske magistrale građevinska zona najviše primjedaba bilo je očekivano na izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja.
– Najveći problem za legalnu gradnju bili su prestrogi uvjeti za dobivanje potrebnih dozvola. Sad je zakonodavac olakšao dobivanje UPU-a, predvidio je donošenje malih UPU-a. Ako postoji pristupni put i ako je ucrtan u katastarskom planu već se može dobiti lokacijska dozvola. Bez pristupnog puta nema dozvole, kaže Kolić, dodajući da međusobno kapriciranje vlasnika susjednih parcela o uspostavi pristupnog puta neće dovesti do rješenja i dobivanje potrebne dokumentacije.
– Gdje postoji pristupni put općina će osigurati svu komunalnu infrastrukturu, poručio je Šimunić, dodajući da je PPU-om odabrana takva prostorna razvojna struktura koja će omogućiti nastavak razvoja Bibinja i gospodarstva, a novi prostorni potencijali omogućit će razvoj nove turističke ponude i novih djelatnosti u naselju.
Izmještanje pruge
Nakon uvodnih izlaganja u raspravu su se uključili građani koji su izrazili svoje primjedbe, prijedloge i razmišljanja o predloženim rješenjima Bibinja kao turističke destinacije i zone malog i srednjeg poduzetništva.
– Za Prostorni plan bitno je usklađenje sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji i usklađenje s izmjenama i dopunama Županijskog plana. Predviđeno je i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja, širenje puta s nogostupom od Taraša do Marine Dalmacija, Težačkog puta, Puta sv. Marije i drugih putova, vojnog objekta, nekadašnjih vojnih spremnika za gorivo, u poslovnu namjenu, nabrajao je između ostalog Šimunić.
Na prijedlog Zadarske županije ovim planom u neposrednoj blizini zone Lonići, koja se sa 48 proširuje na 68 hektara, planira se izgradnja hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te izgradnja još nekih školskih funkcija za druge srednje škole za koje nema prostora na području Zadra. Također se planira i povećanje poslovno-proizvodne zone Gromnica sa 120 na 157 hektara.
– U svim dosadašnjim primjedbama i prijedlozima zajedno s općinskim čelništvom vodili smo računa da se maksimalno zadovolje potrebe lokalnog stanovništva i aktualnog stanja u prostoru. No sve ove i moguće nove izmjene i dopune tek treba ‘blagosloviti’ Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja, istaknuo je Kolić, dodajući da će se na sva pitanja i primjedbe koji su podneseni ili će do kraja javnog uvida (15. prosinca) biti postavljeni, dobiti odgovarajući odgovori.
 


 PALE CIJENE GRADNJE INFRASTRUKTURE




Za izgradnju komunalne infrastrukture u poslovno-proizvodnoj zoni Lonići, jednoj od najkonkurentnijih zona u županiji i šire, koja se nalazi uz Jadransku magistralu na zapadnom ulazu u Bibinje iz pravca Zadra, u postupku javne nabave otvorene su čak 27 ponude za izvođača radova. Po projektu izgradnja infrastrukture košta 25 milijuna kuna. No u ovo recesijsko vrijeme nadmetanje građevinskih tvrtki za izgradnju prve faze infrastrukture na 68 hektara zone dovelo je do znatno niže cijene izgradnje od predviđenog, obznanio je Šimunić, za gotovo 50 posto. Najpovoljnija ponuda je, vjerovali ili ne, tek 13,3 milijuna kuna.
Istovremeno za izgradnju novog, odnosno potpunu rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje umjesto predviđenih 22 milijuna kuna u utorak je u Hrvatskim vodama u Zagrebu sa izvođačima radova potpisan ugovor s postignutom cijenom od tek 14,5 milijuna.


 U SIJEČNJU ANKETA


Kako bi znatno ubrzali i olakšali rješavanje imovinskopravnih odnosa i legalizaciju nekretnina Općina će, kaže Šimunić, angažirati dva ovlaštena inženjera i odvjetnika. Oni bi po znatno nižim, pristupačnijim cijenama bili na svekolikoj usluzi Bibinjcima pri legalizaciji svojih nekretnina. O tom će se općinskom prijedlogu mještani izjašnjavati putem ankete koja će se provesti početkom nadolazeće godine, sredinom mjeseca siječnja.