Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Članovi Matice imali su snage, mudrosti i ljubavi za Hrvatsku

09.12.2010. 23:00
Članovi Matice imali su snage, mudrosti i ljubavi za Hrvatsku


Dvadesetu  obljetnicu svoje obnoviteljske  skupštine Matica hrvatska je  8. prosinca obilježila  svečanom akademijom u Preporodnoj dvorani Hrvatske  akademije znanosti i umjetnosti. Bio je to važan datum,  važan kamen međaš na domoljubnom planu kada je prije 20 godina nastavljen Matičin rad, ranije brutalno prekinut zabranom, a sve nakon  sloma Hrvatskoga proljeća.
U prepunoj dvorani  svečanosti su bili nazočni  mnogi uglednici iz hrvatskog  političkog i kulturnog života,   predsjednica Vlade Jadranka  Kosor, ministar kulture Božo  Biškupić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rektor zagrebačkog Sveučilišta  Aleksa Bjeliš.
Ovom je prigodom premijerka Kosor rekla i ovo: –  Zahvalila bih članovima Matice na dosadašnjem radu,  osobito onima koji nisu posustajali i koji su i u najtežim  vremenima imali dovoljno  snage, mudrosti i ljubavi za  Hrvatsku. I osobno sam vezana uz nakladništvo te institucije. Matica je hrvatska u  Pakracu 70-ih godina prošlog  stoljeća objavila moju knjigu  pjesama, većinom ljubavnih.  Zbog toga što je upravo Matica objavila tu knjigu imala  sam problema kao gimnazijalka, pa sam već tada shvatila  što Matica radi, kako promiče  hrvatski jezik i uči mlade da  vole taj jezik i Hrvatsku, što je  bilo vrlo nepoželjno – riječi su  premijerke Kosor.
Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić obratio se nazočnima: – Matica hrvatska  kao institucija sa 168 godina  kontinuiranog djelovanja ide  u red najstarijih europskih  kulturnih društava. I kada  smo bili zabranjeni, nismo  prestali postojati i raditi, zbog  čega je neke stvari i bilo moguće ostvariti odmah po ponovnom ustrojenju 1990. godine – rekao je Zidić i nastavio: – Ako govorimo o aktualnom stanju danas, Hrvatska je i ranije imala problema  koje je uspjela prebroditi, pa i  većih nego sada, osobito u  vrijeme rata i drugih teških  okolnosti. Zbog toga treba  vjerovati u budućnost i ne posumnjati u hrvatske ideale –  odlučno je rekao Zidić.
Organiziran je i glazbeno-dramski dio svečanosti na  kojem su nastupili Muški komorni zbor petrinjskog  Ogranka Matice hrvatske, Zagrebački kvartet s Mozartovim i Gotovčevim skladbama,  te dramski umjetnici Mirela  Brekalo i Dragan Despot s  odabranim ulomcima iz tekstova Tadije Smičiklasa, Petra  Preradovića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Radića i Vladimira Nazora.