Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Finale Kupa može se mjeriti s europskim Final fourom

09.12.2010. 23:00
Finale Kupa može se mjeriti s europskim Final fourom


Ovo će biti jedinstvena prilika da se na jednom mjestu vide najbolji od najboljih hrvatskog, ali dobrim dijelom i svjetskog vaterpola – kaže Jovančević


Bazen na Višnjiku u subotu i nedjelju (11. i 12. prosinca) ugostit će Finalni turnir Kupa RH u vaterpolu. Najistaknutiji ambasadori hrvatskog trofejnog sporta – Jug CO, Mladost, Primorje EB i Jadran kroz dva će dana natjecanja još jednom demonstrirati zašto Lijepa naša nosi epitet vaterpolske velesile, dok će se njihov domaćin, Vaterpolo klub Zadar 1952, drugu godinu za redom pobrinuti opravdati nemalo povjerenje ukazano od Hrvatskog vaterpolo saveza. Goran Jovančević, trener vaterpolista Zadra i dobri duh organizacije turnira, naglasio je što sve očekuje one koji se u ova dva dana nađu na Višnjiku.
– Pred nama je sportski spektakl. Zadar dugo vremena nije imao priliku vidjeti toliki broj kvalitetnih igrača i momčadi na jednom mjestu. Usudio bih se reći da ovo natjecanje kvalitetom ne zaostaje za europskim Final fourom. Mladost i Jug su momčadi koje godinama participiraju u samom europskom vrhu, dok je Primorje ambiciozan sastav koji im se želi pridružiti.
Snažni Riječani
Mnogi će reći kako ćemo gledati finale prije finala. Naime, već u prvom polufinalnom susretu snage će odmjeriti Jug i Mladost.
– Složio bih se s tom tvrdnjom, posebno jer su Jug i Mladost dvije najtrofejnije momčadi koje uvijek spadaju u red najozbiljnijih kandidata za titule. No ne zaboravimo da je Primorje momčad koja je ove sezone uložila jako puno i koja se neće tek tako predati. Sumnjam da bi ih zadovoljio sam plasman u finale.
Gdje je Primorje u odnosu na spomenute europske “divove”, a gdje splitski Jadran?
– Snagu Primorja najbolje ćemo ilustrirati ako se prisjetimo da su Riječani nedavno s 8:6 pobijedili Barcelonetu. A upravo su Katalonci, također u Euroligi, prošle godine u četvrtfinalu zadali dosta muke Jugu. To govori da je Primorje vrhunska momčad na čijem je čelu kapetan hrvatske reprezentacije Samir Barać, zatim mađarski reprezentativci i nositelji igre mađarske izabrane vrste – Daniel i Denes Varga, Španjolac Garcia koji je svojevremeno bio prvi strijelac svjetskog prvenstva…
S druge strane, Jadran je mlad i zanimljiv sastav predvođen Milom Smodlakom, u posljednjih 15 godina ikonom hrvatskog vaterpola koji je mnogo toga iznio na svojim leđima. Također, u njihovim su redovima i dva američka reprezentativca, a sam plasman u završnicu dovoljno govori o njihovoj snazi.
Ipak, Primorje je favorit drugog polufinala.
– Slažem se. Iako je sve moguće, smatram da je Primorje izgledan sudionik finala.
Jug i Mladost
O preostale dvije momčadi najbolje govore osvojeni trofeji i imena igrača koja izazivaju strahopoštovanje na svjetskoj razini, no za one koji se još uvijek dvoume oko dolaska na završnicu, riječ, dvije i o Jugu i Mladosti.
– Jug je u odnosu na prošlu godinu oslabljen neigranjem Mihe Boškovića, ali opet se radi o šest, sedam reprezentativaca koji su ponijeli zlato na posljednjem Europskom prvenstvu. Tu je i Pavo Marković – zlatni sa Svjetskog prvenstva 2007. u Melbourneu, zatim četiri, pet izuzetno perspektivnih mladih igrača, odnosno Franjo Vićan, vratar koji i danas spada u sam svjetski vrh.
Mladost je momčad koja uvijek, bez obzira gdje nastupala, ide po trofej, a ove je godine posebno jaka zato što u svojim redovima ima Vanju Udovičića, najboljeg igrača na svijetu. Ne zaboravimo ni Igora Hinića, Josipa Pavića, Petra Muslima, Franju Karača… No, iako Mladost ima Udovičića, Jugov Sandro Sukno igrač je vrhunskog kalibra koji nimalo ne zaostaje za srpskim reprezentativcem. Sve to govori da nas u subotu i nedjelju očekuju sjajne vaterpolske predstave.
Iz navedenog se dade zaključiti da ćemo ove godine na Višnjiku gledati još kvalitetniju završnicu Kupa?
– Samim time što će se već u polufinalu susresti Mladost i Jug, a drugi je dvojac kvalitetniji nego je bio prošle godine. Iz tog razloga vjerujem da će se Zadrani i ove godine odazvati u velikom broju, te da će, bez obzira što se ne radi o nastupima zadarskih momčadi, još jednom prepoznati i uveličati vrhunsku sportsku manifestaciju. Nadam se i što većem dolasku djece i mladih ljudi, zaljubljenika vaterpolo. Naime, ovo će im biti jedinstvena prilika da na jednom mjestu vide najbolje od najboljih hrvatskog, ali dobrim dijelom i svjetskog vaterpola.


 PROGRAM PLUS




– U subotu ujutro, od 9 do 13 sati, na Narodnom trgu bit će organizirano druženje s igračima, hrvatskim reprezentativcima, izbornikom Ratkom Rudićem, Pericom Bukićem i ostalim vedetama hrvatskog vaterpola. Istog dana održat će se i seminar za trenere na kojem će se okupiti 100-tinjak sudionika, a sastat će se i predstavnici sudačke organizacije, odnosno stručnih povjerenstava – kaže Jovančević.


 PRIMORJE I BURA U ŽENSKOM FINALU


Kao i lani, vaterpolistice splitske Bure i riječkog Primorja ogledat će se u ženskom finalu, uvertiri u nedjeljni susret dvije najbolje momčadi. U lovu na šestu Kup titulu Splićanke će pokušati reprizirati prošlogodišnje izdanje kada su sa 15:5, relativno lako podigle trofej.


 RASPORED


Polufinale, subota, 11. prosinca
16.30: Jug CO – HAVK Mladost (HTV 2)
18.15: Primorje EB – Jadran
Nedjelja, 12. prosinca
13.30: Finalne žene: Primorje – Bura
15.45: Finale muškarci (HTV 2)