Konzervatori drže na oku obnovu ražanačke kule

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Radnici Duce d.o.o. izvode sanaciju kamenog zida koji povezuje glavnu kulu sa zapadnom malom kulom

Zajedničkim angažmanom Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela Zadar Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Općine Ražanac, nastavljeni su od prije par godina započeti radovi na obnovi, sanaciji i konzervaciji poznate ražanačke Kule i njoj pripadajućih fortifikacijskih dijelova.

Riječ je o građevini podignutoj u vrijeme mletačke uprave u Dalmaciji 1507. godine, svojevrsnom refugiju, odnosno zbjegu koji je u to vrijeme služio mještanima Ražanca i njegove okolice kao zaklon i zaštita od najezde Turaka. Utvrda je smještena na sjevernoj strani mjesta neposredno uz obalu i njezina izvorna dužina s glavnom kulom i dvije pomoćne iznosila je gotovo 115 dužnih metara.

Sukladno programu za 2010. godinu, za koji je Ministarstvo kulture osiguralo 100.000 kuna, upravo radnici specijalizirane zadarske građevinske tvrtke Duca d.o.o. izvode sanaciju kamenog zida koji povezuje glavnu kulu sa zapadnom malom kulom smještenom na samom rubu mjesnog porta.

Od nekadašnjeg zida dugačkog oko 36 metara, ostalo je u izvornom obliku sačuvano 30-ak metara. Onaj dio koji nema srušen je između 1955. i 1960. godine za potrebe izgradnje i asfaltiranja prilazne ceste do mjesnog porta, koji je tada bio tranzitna luka, a u njegovoj je blizini bio mlin, podrumi domaće poljoprivredne zadruge i ostali sadržaji. Na tom istom zidu bliže samoj utvrdi nalaze se sačuvana vrata u izvornom obliku s rasteretnim lukom sazidanim od sedre. No ona su zbog zuba vremena, a ponajviše zbog bura i posolica oštećena, tako da su ih mještani Ražanca 60-ih godina nestručno obnovili betonom. Ovim će se zahvatom taj beton ukloniti i na njegovo će se mjesto ugraditi izvorni materijal, a to je ražanački kamen. U konačnici čitav zid širine 80 centimetara i sačuvane visine koja se prati obnovit će se po pravilima konzervatorske struke. Građevinski nadzor nad navedenim poslovima na terenu, za što je Općina Ražanac osigurala sredstva, provode stručne osobe iz zadarske konzultantsko-geodezijske tvrtke Blok projekt d.o.o.  

 - Vjerujemo da će se program obnove i konzervacije utvrde o kojoj je riječ nastaviti i u idućim godinama. U planu nam je da i drugu malu kulu koja se nalazila u moru sjevoroistočno od glavne kule, a koja je 70-ih godina stradala od naleta bure i morskih valova i čiji se temelji još vide u moru, obnovimo i restauriramo po uzoru na njoj sličnu sačuvanu, kaže arhitekt-konzervator Nenad Rimanić iz zadarskog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. On je ujedno izradio snimku zatečenog stanja kao i troškovnik obnove, a pod njegovim se inače budnim okom od prvog dana izvode radovi na ovom vrijednom ražanačkom spomeniku kulture.

 - Ovom prilikom moram istaknuti više nego dobru suradnju konzervatora i Općine Ražanac i njezinog načelnika Dragutina Miočića te obostranu želju da ovu jednu među vrjednijim fortifikacijskim utvrdama na našoj obali zaštitimo od daljnjeg propadanja. Ministarstvo kulture RH putem svojih proračunskih sredstava dovest će do kraja njezinu obnovu i konzervaciju, a onda će biti na Općini Ražanac da svojim vlastitim sredstvima i na osnovi jednog  prepoznatljiva kulturno-turističkog projekta učini ovaj spomenički dragulj dostupnim i mještanima Ražanca i njegove okolice te domaćim i stranim turistima, kaže arhitekt konzervator Nenad Rimanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno