Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Merčep uhićen zbog zločina u Zagrebu i Pakračkoj poljani

09.12.2010. 23:00
Merčep uhićen zbog zločina u Zagrebu i Pakračkoj poljani


Dok je odvođen u sjedište krim-policije kratko je izjavio da su “sve to gluposti”, misleći na optužbe za ratne zločine iz 1991. što su mu stavljene na teret. Na ispitivanju se branio šutnjom, zadržan je u pritvoru


Zbog ratnog zločina iz 1991. godine policija je ujutro uhitila ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa. Njegovo je uhićenje rezultat višegodišnjeg istraživanja zločina što su se krajem 1991. godine dogodili u Pakračkoj poljani i na Zagrebačkom velesajmu.
S nalogom za uhićenje i pretres policija je odvela Merčepa iz njegovog stana u Ulici Brune Bušića. Dok je odvođen u sjedište krim-policije on je za HTV kratko izjavio kako su “sve to gluposti”, misleći na optužbe za ratne zločine što su mu stavljene na teret.
Ministarstvo unutarnjih poslova se samo kratko oglasilo s priopćenjem u kojem je stajalo kako je nad 58-godišnjim Merčepom započelo kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Merčep je time prekršio tadašnji Članak 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te Članak 28.
Nakon suda, u bolnicu
Iz toga proizlazi da bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova nije poduzeo ništa iako je znao za zločine što su ih postrojbe pod njegovim zapovjedništvom počinile.
– Kriminalističkom istraživanju, koje se provodi u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, prethodilo je višegodišnje prikupljanje obavijesti i saznanja te je utvrđena osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno razdoblju od početka listopada do sredine prosinca 1991. godine na području Zagreba i Pakračke poljane, priopćio je MUP RH.
Doznajemo kako Merčep tijekom policijskog ispitivanja nije iznosio obranu, već je iskoristio svoje zakonsko pravo da se brani šutnjom.
Kasno poslije podne priveden je u Istražni centar Županijskog suda u Zarebu. Merčepu je zadržan u pritvoru zbog opasnosti utjecaja na svjeoke i teških okolnosti nedjela. Sam je rekao da nije kriv, te je zbog narušenog zdravlja odveden u zatvorsku bolnicu.  
Obitelj bez komentara
Merčepova obitelj, koju smo pokušali kontaktirati i dobiti komentar njegovo uhićenja, nije bila raspoložena za davanje bilo kakvih izjava.
Zato je ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić izjavio kako Merčep nije ratni zločinac, te da se odavno zna gdje je krajem 1991. godine bio i što je radio.
– Kao njegov zapovjednik dobro znam gdje su on i njegovi dečki bili i koje su zadaće odrađivali. Iz tužiteljstva bi me konačno mogli pozvati za svjedoka da im to sve i službeno kažem. Jer da nije bilo Merčepa Novska bi sigurno pala što bi četnicima tada otvorilo put za Zagreb, tvrdi Vekić.


 ŠEKS: BUDITE PRISTOJNI




Vladimir Šeks nije novinarima htio komentirati Merčepovo uhićenje. Na novinarsku upadicu o tome da je u vrijeme zločina nad obitelji Zec i Pakračke poljane bio državni tužitelj, Šeks se okrenuo i rekao samo: Budite barem malo pristojni.
– Merčepa poznajem iz vremena Domovinskog rata i znam da je bio jedan od stupova obrane Hrvatske. Znam što je činio u organiziranju te obrane. Bez Merčepa 1991. puno bi više hrvatskog teritorija bilo okupirano. Merčep je to spriječio. Sve ostalo stvar je istražnih organa, o tome ne mogu govoriti, rekao je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang.