Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rekordan broj izlagača na manifestaciji “Naši mali gušti”

09.12.2010. 23:00
Rekordan broj izlagača na manifestaciji “Naši mali gušti”


Kao i prošle godine, i ovaj put su na izložbu pozvani izlagači i iz drugih županija, a do sada ih se na sudjelovanje prijavilo 36 iz Zadarske županije i još 45 izlagača iz svih ostalih županija. To je veliki napredak, jer prošle godine je na manifestaciji bilo tek pet izlagača iz drugih županija, kazala je Snježana Dražina


Ovogodišnja, peta po redu izložba hrane, pića, delikatesa i suvenira “Naši mali gušti 2010.” održat će se već tradicionalno u prostoru Arsenala i to 17. i 18 prosinca. Organizator ove gastroizložbe zadarskog kraja i ove je godine Županijska komora Zadar, dok su suorganizatori HOK Obrtnička komora Zadar, Udruženje obrtnika Zadar, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, TZ Zadarske županije, TZ grada Biograda, TZ grada Paga i TZ grada Benkovca.
Kao i do sad na izložbi će se promovirati autohtoni proizvodi raznih poduzeća, obrta i OPG-a Zadarske županije: sir, maslinovo ulje, vino, sol, slana riba i slastice, koje će posjetitelji moći kušati i kupiti. Kako je istaknula Snježana Dražina, iz Županijske komore Zadar, ovogodišnju će izložbu pratiti i razni gastronomski događaji poput degustacije maslinova ulja i vina, koja će imati i edukativnu ulogu, odnosno educirati potrošače o osobinama kvalitetnog maslinova ulja i vina.
– Kao i prošle godine, i ovaj put su na izložbu pozvani izlagači i iz drugih županija, a do sada ih se na sudjelovanje prijavilo 36 iz Zadarske županije i još 45 izlagača iz svih ostalih županija. To je veliki napredak, jer prošle godine je na manifestaciji bilo tek pet izlagača iz drugih županija, što znači da su ljudi za nas čuli, da posjećuju našu stranicu i da pokazuju zanimanje za našu manifestaciju, kazala je Dražina, naglasivši da je cilj i ovogodišnje manifestacije pomoći malim proizvođačima da promoviraju kvalitetne i autohtone proizvode.
Među izlagačima bit će i oni provjerenog statusa na tržištu, ali i oni koji svojim autohtonim proizvodom traže svoje mjesto u tržišnoj utakmici. Posjetitelji će imati priliku kušati sireve, pršut, domaći med, ekološki proizvedenu hranu, vina, proizvode od maslina, riblje proizvode, a uz prezentaciju i prodaju suvenira, spremat će se i tradicionalna domaća jela.
– Ove godine ćemo prvi put imati degustaciju vina zadarskih vinara, koja će uslijediti prvog dana manifestacije radi upoznavanja vina i njihova uvrštavanja u vinske karte zadarskih ugostitelja. Uz degustaciju prvi dan će biti upriličena i panel rasprava ‘Zadarski prehrambeni proizvodi u turističko-ugostiteljskoj ponudi’, čiji će moderator biti Damir Maričić, najavila je Dražina, istaknuvši da je cilj ove rasprave povezati male proizvođače s ovdašnjim hotelijerima i ugostiteljima te se nada da će se iz svega toga izroditi dobri zaključci.
Kako je kazala, na raspravi će biti govora o svim prehrambenim proizvodima, ali ipak s najvećim naglaskom na vino i maslinovo ulje, jer na zadarskom području postoji nekoliko jako dobrih proizvođača za koje se nada da će na ovaj način uspjeti pronaći svoj put u zadarskoj ugostiteljskoj ponudi.
– Drugog dana manifestacije upriličit će se degustacija maslinova ulja koju će provesti Udruga ‘Olea’ u suradnji s učenicima zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, kako bi se učenici upoznali s kvalitetnim i autohtonim proizvodima našeg kraja, kazala je Dražina.