Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Spriječiti zloporabu oružja i eksplozivnih sredstava

09.12.2010. 23:00
Spriječiti zloporabu oružja i eksplozivnih sredstava


U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će u velikom broju biti nazočni Svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima i međusobno se posjećivati u obiteljskim domovima, a najveći intenzitet slavlja očekuje se u novogodišnjoj noći, priopćili su iz PU zadarske.
Policijska uprava zadarska na svom području odgovornosti i ove godine će u vremenu od 13. prosinca 2010. godine do 8. siječnja 2011. godine provoditi OA «MIR I DOBRO».
Operativna akcija ima za cilj sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajući sredstava, što može rezultirati lakšim ili težim ranjavanjem, propucavanjem i oštećivanjem prozorskih stakala stanova, obiteljskih kuća, javnih prijevoznih sredstava i prijevoznih sredstava u privatnom vlasništvu građana.
Zloporaba oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava posebice će biti opasna na mjestima većeg okupljanja građana te među najmlađima – djecom. Isto tako, akcija ima za cilj preventivno-represivno djelovanje postići što veći stupanj sigurnosti prometa na cestama i svih sudionika u prometu.
Iz PU zadarske još jednom ističu:
– prodaja pirotehničkih sredstava II. razreda dopuštena je samo u vremenskom periodu od 15.12.2010. – 01.01.2011. godine, a uporaba od 26.12.2010. – 01.01.2011. godine,
– prodaja je zabranjena osobama mlađim od 16 godina (II. razred), 18 godina (III. razred)
– zabrana uporabe pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorijama i na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana,
– također potrebno je isticati sudsku praksu prema kojoj se prekršiteljima izriču visoke novčane kazne kao i naglasiti odgovornost roditelja za ponašanje djece,
– PU zadarska, na području svake Policijske postaje za vrijeme trajanja OA «MIR I DOBRO» provoditi će preventivno-represivne akcije u cestovnom prometu naročito u dane vikenda prije predstojećih blagdana, s ciljem zaprečivanja upravljanja motornim vozilima pod utjecajem alkohola i droga te dosljednog poštivanja ograničenja brzine kretanja vozila kao i Naredbe o ograničenju prometa na cestama.