Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tuđman za jedne eurofil, za druge kočničar puta u EU

09.12.2010. 23:00
Tuđman za jedne eurofil, za druge kočničar puta u EU


Oni koji su uvijek bili za politiku Franje Tuđmana i dalje misle isto, da bi pod njegovim vodstvom Hrvatska već prosperirala i bila u EU, dok njegovi protivnici drže da bi, da je poživio, zemlju odveo u izolaciju


Na današnji je dan prije 11 godina umro prvi hrvatski predsjednik i osnivač HDZ-a Franjo Tuđman. Međutim, čak ni danas u hrvatskom društvu još ne postoji konsensuz ni oko toga kako valorizirati njegovo nasljeđe, ali ni oko toga kako bi Hrvatska danas izgledala da je on kojim slučajem bio u prilici još nekoliko godina utjecati na političke događaje.
– Da je Tuđman ostao aktivan u politici još nekoliko godina sigurno danas ne bi razgovarali o završetku pristupnih pregovora s EU. A veliko je pitanje bi li uopće i bili na putu europskih integracija. Ne želim ni razmišljati o tome, kaže predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić.
Potpuno suprotnog mišljenja je, međutim, predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang.
– Da Franjo Tuđman nije umro Hrvatska bi već sigurno bila članica EU, bila bi ponosna i napredna zemlja jer se ne bi izgubio mandat od 2000. do kraja 2003. u kojem je hrvatsko bogatstvo rasprodano strancima. Kada kažem blago tu u prvom redu mislim na Hrvatski telekom, Inu i Plivu, kaže Hebrang.
Da bi Hrvatska izgledala puno bolje da je Tuđman poživio još koju godinu smatra i profesor Zdravko Tomac koji naglašava da je zemlja nakon odlaska svog prvog predsjednika krenula u proces u kojem sustavno gubi svoj suverenitet.
– Da je Tuđman ostao živ sigurno se ne bi dogodio slučaj kao što je Tadićev posjet Vukovaru kada je aktualna hrvatska politika dozvolila da se izjednači genocidna politika koja je planirala zločin s pojedinačnim zločinima kao što je to Paulin Dvor. Ne bi se sigurno dogodilo da se generalu Anti Gotovini sudi za prekomjerno granatiranje Knina, a da se za razaranje Vukovara ne sudi nikome. Ili da Tadić javno kaže da oslobađajuća presuda za Gotovinu ne bi bila dobra za situaciju u regiji, a da službena hrvatska politika na to ostane bez odgovora.
Za ponos i dostojanstvo
Da je Tuđman ostao živ Hrvatska bi bila dostojanstvenija zemlja koja bi puno bolje branila svoje interese, ponos i dostojanstvo nego što se to sada radi, smatra Tomac. Dodao je da sigurno ne bi bilo ni korupcije do koje je došlo nakon Tuđmana, te da ovaj bio jasan i što se tiče Europe.
– On je Europu vidio kao zajednicu naroda, kao Europu u kojoj će Hrvatska sačuvati svoje dostojanstvo. Da je Tuđman ostao živ Hrvatska bi imala puno jaču pregovaračku poziciju nego što je ima danas. Tuđman je bio u pravu kada je govorio da će EU primiti Hrvatsku onda kada ona to odluči nezavisno od našeg ponašanja, rekao je Tomac.
Međutim, većina onih s kojima smo jučer razgovarali smatra da bi Tuđmanov ostanak na političkoj sceni bitno otežao političku situaciju u Hrvatskoj i omeo hrvatske pregovore o ulasku u EU.
Tako zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra da bi HDZ sigurno izgubio izbore, te da bi došlo do ozbiljnog konflikta na relaciji Vlada – predsjednik države.
– U tom bi slučaju došlo do apsolutne ustavne krize. Tvrdolinijaši koji bi nastavili kontrolirati vojsku, policiju i vanjske poslove bili bi u permanentnom sukobu ne samo s novoizabranom Vladom nego i sa hrvatskim građanima. Hrvatska bi bila financijski i politički izolirana, rekao je Kajin.
Stanje neizdrživo
S njim se slaže i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji smatra da bi “nažalost situacija za Hrvatsku bila lošija da je Franjo Tuđman poživio još koju godinu”.
– On bi se sigurno suprotstavio Haagu i doveo zemlju u izolaciju. Tuđmanu treba odati priznanje za dobre stvari koje je napravio, ali moramo biti svjesni da njegova politika nije bila proeuropska, smatra Radin.
Da Franjo Tuđman ne bi uspio spriječiti poraz HDZ-a parlamentarnim izborima smatra i zastupnik SDP-a Arsen Bauk.
– Međutim kohabitacija s njim udaljila bi Hrvatsku od europskih intergracija. Citirat ću ovdje Ivicu Račana – pamtit ćemo ga po dobrom, a greške ćemo ispravljati, rekao je Bauk.
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je veliko pitanje bi li Tuđman uopće mogao ostali aktivan u politici čak i da je poživio još nekoliko godina.
– Po njegovom je vladavinom Hrvatska dovedena u ekonomsko i socijalno stanje koje je za građane bilo neizdrživo. Pitanje je i kao bi međunarodna zajednica gledala na njegov ostanak na vlasti. A sve osim ovog bilo bi nagađanje što bi bilo kad bi bilo, rekao je Pupovac.


 PANČIĆ: KORUPCIJA BI BILA SIROVA




Predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić, koji je uvijek snažno ukazivao na korupciju Sanaderove Vlade, smatra da se Tuđmanovim ostankom na političkoj sceni ništa bitno ne bi promjenilo u načinu funkcioniranja HDZ-a.
– I dalje bi ostao isti stari HDZ. Možda ne bi bilo Sanadera i njegove baršunaste korupcije već bi ona na djelu bila na jedan puno siroviji i primitivniji način. Europa ne bi na sve to blagonaklono gledala i vjerojatno bismo bili izolirani kao 1999. godine. Naravno moguće je i da bi se Tuđman počeo ponašati kao prosvijećeni autokrat, ali on je tu priliku propustio još tijekom devedesetih, rekao je Pančić.


 SRB: NIŠTA SE NE BI BITNO PROMIJENILO


Predsjednik HSP-a Danijel Srb smatra pak za razliku od ostalih sugovornika da se Tuđmanovim ostankom na političkoj sceni ne bi ništa bitno promijenilo i da bi razvoj događaja bio manje više isti kao i onaj do kojeg je došlo bez njega.
– Bez obzira na sve opet bi izbore dobio SDP. Možda bi izbila neka ustavna kriza, odnosno sukob između predsjednika Republike i premijera. Ali ipak smatram da bi se čak i u takvoj situaciji uspio promijeniti Ustav i smanjiti ovlasti predsjednika. I generalni bi smjer politike ostao isti kao što je bio zbog raspoloženja koje je tada vladalo u Hrvatskoj. A što se tiče pregovora s EU i to bi bilo isto jer bi Tuđman bio razvlašten i ne bi mogao na to utjecati, rekao je Srb.