Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Marijan Bitanga jedini kandidat za predsjednika Županijskog suda

09.12.2011. 23:00
Marijan Bitanga jedini kandidat za predsjednika Županijskog suda


Za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru interes je pokazao samo aktualni v.d. predsjednika Marijan Bitanga, pa je izvjesno da će i dobiti petogodišnji mandat. No, za “vruću” fotelju predsjednika Općinskog suda svoje su kandidature dostavila četvorica kandidata


Na Županijskom sudu u Zadru jučer je održana Sjednica sudačkog vijeća na kojoj su se razmatrale kandidature za atraktivne fotelje predsjednika Županijskog i Općinskog suda u Zadru. Mišljenje o svih pet kandidata koje je proučavajući njihove životopise Vijeće jučer donijelo, dostavit će se na odluku Državnom sudbenom vijeću na odluku, a potom slijede izbor i imenovanje novih mandatara za narednih pet godina.
Kada je riječ o Županijskom sudu, pred DSV-om je lak zadatak s obzirom da je za predsjedničku fotelju interes pokazao samo aktualni v.d. predsjednika Marijan Bitanga, dok je s izborom predsjednika Općinskog suda nešto kompliciranija situacija. Naime, osim Hrvoja Viskovića, koji trenutačno obnaša dužnost v.d. predsjednika tog suda, svoje kandidature Sudbenom vijeću ŽSZ-a dostavila su još trojica sudaca Općinskog suda u Zadru koji udovoljavaju uvjetima natječaja. Riječ je o parničnim sucima Željku Rogiću i Marinu Došenu, a među njima je i jedna pripadnica “nježnijeg spola” – sutkinja Tatjana Domjan-Mrva.
Marijana Bitangu, 49-godišnjaka koji je ljetos u Zagrebu obranio magistarski rad, vršiteljem dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zadru, 30. prosinca prošle godine, imenovao je tadašnji ministar Dražen Bošnjaković. Njegovom imenovanju prethodilo je razrješavanje Antuna Klišmanića, koji je na osobni zahtjev prekinuo treći predsjednički mandat i do odlaska u mirovinu, najavljenom za kraj ove godine, povukao se u sudačke redove.
U proteklih gotovo godinu dana Bitanga je osim vođenja poslova sudbene uprave obavljao i sudačke poslove, a ako je suditi po već sada zakazanim raspravama za siječanj 2012. godine, činit će to i ubuduće.
Sudske postupke Bitanga je u sudnici Županijskog suda započeo voditi prošle godine, a već nekoliko mjeseci kasnije na osobni je zahtjev razriješen dužnosti predsjednika Općinskog suda gdje je obnašao svoj treći mandat. Na to je mjesto prešao iz PU zadarske gdje je bio načelnik Odjela policije. Na Općinskom sudu Bitangu je zamijenio Hrvoje Visković u ulozi vršitelja dužnosti predsjednika, a on je, prema kuloarskim pričama, ujedno i najizvjesniji predsjednik sljedećih pet godina. No, upućeni kažu kako ne treba prejudicirati stvari s obzirom da su i troje protukandidata kvalitetni kadrovi s dugogodišnjim sudačkim iskustvom.