Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mladen Bajić traži novi pritvor za Ivu Sanadera

09.12.2011. 23:00
Mladen Bajić traži novi pritvor za Ivu Sanadera


USKOK se otvoreno sukobio s Ustavnim sudom, koji je prošlog tjedna ukinuo sudske odluke o produljenju istražnog zatvora Sanaderu. Odluku će donijeti Županijski sud


Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prva je politička stranka koja će kazneno odgovarati. Ta pravna činjenica rezultat je temeljite USKOK-ove istrage u kojoj je kroz godinu i pol dana prikupljena gomila dokaza što teško terete bivše čelnike HDZ-a, a osobito bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera kojem USKOK stavlja na teret da se okoristio s 15 milijuna kuna.
HDZ bi zbog ove optužnice mogao biti kažnjen s osam milijuna kuna globe, a mogla bi mu biti i oduzeta protupravna imovinska korist koju je USKOK izračunao na 31,6 milijuna kuna. Ipak, najprije će optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu morati odlučiti o valjanosti USKOK-ove optužnice, ali i o prijedlogu USKOK-a za ponovnim pritvaranjem prvooptuženog Ive Sanadera. USKOK se tako otvoreno sukobio s Ustavnim sudom, koji je prošlog tjedna ukinuo sudske odluke o produljenju istražnog zatvora Sanaderu, donesene na prijedlog USKOK-a. Danas tijekom jutra, kad će se održati sjednica optužnog vijeća, saznat ćemo hoće li optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu imati hrabrosti ući u sukob s Ustavnim sudom. Moguće je da Sanader sutra izađe na slobodu, ali je moguće i da ostane u pritvoru unatoč odluci Ustavnog suda.
Problem s imunitetom
S obzirom da je Sanader i dalje saborski zastupnik, prije potvrđivanja optužnice, Sabor mu mora skinuti imunitet. Naime, unatoč novim izborima, imunitet saborskog zastupnika traje sve do konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora. Kako nam je jučer potvrdio Damir Sesvečan iz HDZ-a, posljednja sjednica MIP-a bit će održana u utorak u 13 sati. Na tu bi sjednicu Sanader mogao i osobno doći, ako bude pušten iz Remetinca, jer kao saborski zastupnik ima pravo nazočiti radu radnih tijela Sabora.
MIP će odlučivati samo o skidanju imuniteta Sanaderu za pokretanje kaznenog postupka povodom optužnice. Prijedlog za skidanje imuniteta zbog pritvora USKOK nije tražio unatoč odluci Ustavnog suda. Interesantno je tek četiri od devet članova MIP-a izabrano na posljednjim izborima, pri čemu iz HDZ-a je izabran tek Tomislav Čuljak od njihovih pet članova. Sjednicu MIP-a zbog sukoba interesa neće voditi predsjednik Damir Sesvečan, već njegov zamjenik Arsen Bauk iz SDP-a.
Inkriminacije koje se Sanaderu, HDZ-u i ostalima stavljaju na teret, više su ili manje poznate. Sanadera USKOK optužuje da je povezao bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, bivšeg glasnogovornika i šefa izbornih stožera HDZ-a Ratka Mačeka, bivšu blagajnicu Branku Pavošević, te vlasnicu Fimi-medije Nevenku Jurak u grupu koja je imala cilj izvući novac iz državnih poduzeća, ministarstava i agencija za korist HDZ-a i pojedinaca. U tu priču Nevenka Jurak uključila je i Anitu Lončar i Bojana Dimića, vlasnike tvrtki Ani-Lon i Onida.
Crni fond
O poslovanju države s Fimi-medijom već je poznato mnogo. MUP je od tvrtke Nevenke Jurak nabavio medijsku promociju svojih nacionalnih akcija, pa je i dvostruko preplatio s 21 milijun kuna, Kalmetino Ministarstvo prometa nabavilo je nikad prikazan film za pola milijuna kuna, a javna poduzeća nabavljala su razno-razni promotivni materijal i poklone. Najdalje je možda otišao Proplin, koji je od Fimi-medije kupovao čak i kuverte za plaće zaposlenika. Kroz petogodišnje poslovanje s državom, Fimi-media je uprihodila čak 148 milijuna kuna. Od toga, državi je naplatila 17 milijuna kuna roba i usluga koje nikad nije obavila, a ostatak usluga je precijenila za čak 54,5 milijuna kuna. Ukupna zarada Fimi-medije u poslovima s državom iznosi 71,6 milijuna kuna.
U crnom fondu HDZ-a, kojim je po Sanaderovim nalozima raspolagala Branka Pavošević, bilo je najmanje 15.335.800 kuna neevidentiranih gotovinskih sredstava. Iz tog fonda HDZ je, “mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka”, plaćao najrazličitije stranačke troškove i obavljao isplate fizičkim i pravnim osobama, Kako je utvrdio USKOK, određene znatne isplate iz crnog fonda HDZ-a su, po Sanaderovom nalogu, provodili osobno Mladen Barišić i Ratko Maček.
Izostavljeni
Iz USKOK-ove optužnice izostavljen je veći broj osoba koje su bile osumnjičene tijekom istrage, mahom direktori državnih poduzeća, ali i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. Progon tih osoba USKOK je prepustio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, budući da nije nađeno dovoljno dokaza da su se udružili sa Sanaderovom skupinom. Ipak, budući da su državna poduzeća, ministarstva i agencije oštećena za značajan novac, izgledno je da je jučerašnja optužnica protiv HDZ-a tek prva u nizu koje će proizaći iz istrage afere Fimi-media .


Jarnjak: HDZ nije kriv, kao ni ja




Kad je istraga afere Fimi-media bila proširena i na HDZ, USKOK je sumnjičio i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka.
– Kao što sam ja u svojem iskazu očito uvjerio uskočke tužitelje da nisam ništa kriv, tako sam siguran i da će se u sudskom procesu pokazati da HDZ kao stranka nije počinila ništa nezakonito, rekao nam je Ivan Jarnjak.