Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novi predsjednik dr. Neven Birkić

09.12.2011. 23:00
Novi predsjednik dr. Neven Birkić


Dr. Ana Šoša Kosor, odradila je četiri predsjednička mandata, nakon čega ju je naslijedio dr. Neven Birkić, koji je subspecijalizirao reumatologiju


Dr. Neven Birkić, novi je predsjednik zadarskog ogranka Hrvatske lige protiv reumatizma. Za predsjednika je izabran na godišnjoj skupštini zadarskog ogranka Hrvatske lige protiv reumatizma, naslijedivši tako dosadašnju predsjednicu dr. Anu Šošu Kosor.
Zadarski ogranak Hrvatske lige protiv reumatizma osnovan je prije 12 godina. Dr. Šoša Kosor odradila je četiri predsjednička mandata, nakon čega ju je naslijedio dr. Neven Birkić, koji je subspecijalizirao reumatologiju. Za novu tajnicu je izabrana medicinska sestra Svjetlana Sajfert, a blagajnica je Nada Delavia.
– Zadarski ogranak Hrvatske lige protiv reumatizma osnovan je 1999. godine. Tada je bilo 99 članova, a danas ih je 200. Reumatizam je javnozdravstveni i socijalni problem, na što smo upozorili nizom predavanja koja su održana proteklih godina u zadarskoj Gradskoj knjižnici, kaže dr. Šoša Kosor, koja zahvaljuje Gradskoj knjižnici što ustupa svoje prostorije za predavanje i Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru za financijsku podršku.
Pod reumatizmom, kao javnozdravstvenim problemom, podrazumijevaju se prije svega degenerativne i upalne bolesti zglobova, križobolja, osteoporoza, traume lokomotornog sustava i cerebralna paraliza.
Novi predsjednik zadarskog ogranka Hrvatske borbe protiv reumatizma dr. Neven Birkić, kako kaže, nastavit će raditi na popularizaciji reumatizma, odnosno prevenciji i liječenju te bolesti.
– Lijekovi za reumatske bolesti pacijentima su teško dostupni. Radimo na tome da se to promijeni. Isto tako, pacijente upozoravamo na prednosti i nedostatke lijekova protiv reumatskih bolesti, kaže dr. Birkić, ističući da su reumatske bolesti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj u porastu.
Zadarski ogranak Hrvatske lige protiv reumatizma nema svoje prostorije, no dr. Birkić vjeruje da će ih svojim radom uskoro zaslužiti. Članstvo u zadarskom ogranku sve je brojnije, i za njih su organizirane vježbe u malom bazenu na Višnjiku te dvorani Medicinske škole Ante Kuzmanića.