Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Peticija za spas Zemlje mira

09.12.2011. 23:00
Peticija za spas Zemlje mira


Taj predivan dio zemlje u srcu Njemačke je uzor za uspostavljanje novog odnosa s prirodom i životinjama za mnoge prijatelje prirode i organizacije za zaštitu okoliša širom svijeta. To je, može se reći, početak novog doba, ističu iz zaklade Gabriele


Međunarodna peticija za zaštitu Zemlje mira pod motom “To nećemo dopustiti!” potpisivat će se danas i u Zadru. Na Narodnom trgu u vremenu od 10 do 18 sati volonteri Internacionalne zaklade Gabriele prikupljat će potpise za spas projekta Zemlja mira pokrenutog u Njemačkoj prije desetak godina, a u sklopu kojega se nalaze brojna polja i šume te žive mnoge životinjske vrste u simbiozi s čovjekom. Projektu prijeti uništenje zbog gradnje autoceste, a samu peticiju najavila nam je Tina Tabak iz zaklade Gabriele.
– Radi se o međunarodnoj peticiji koju su pokrenuli prijatelji i skrbnici projekta Zemlje mira Internacionalne zaklade Gabriele. Naime, projekt koji je rađen prema poticaju bavarskog ministarstva za prehranu, zemljoradnju i šumarstvo, a sukladno Zakonu o zaštiti okoliša iz 2002. godine koji određuje da njemačke pokrajine moraju imati deset posto površine u mreži prirodnih staništa, došao je u pitanje jer je započeto planiranje gradnje ceste koja bi prolazila doslovce središtem Zemlje mira i tako ugrozila i uništila sve ono što se trudom i novcem mnogih prijatelja prirode i životinja izgrađuje zadnjih 11 godina, kaže Tabak dodajući da je u tih 11 godina Zemlja mira postupno rasla bez državnih poticaja samo s trudom onih koji su se srcem uključili u taj projekt.
Ističu da u današnjem vremenu s klimatskim promjenama, ekološkim problemima i prirodnim katastrofama, Zemlja mira nudi alternativu i izlaz.
– Taj predivan dio zemlje u srcu Njemačke je uzor za uspostavljanje novog odnosa s prirodom i životinjama za mnoge prijatelje prirode i organizacije za zaštitu okoliša širom svijeta. To je, može se reći, početak novog doba, kazala je Tabak, dodajući da su iskustva s prirodom i životinjama na Zemlji mira dokumentirana u TV-emisijama koje se prikazuju na svim kontinentima – također i na mnogim lokalnim TV-postajama koje su dostupne i Zadarskoj županiji.
Ovo je već drugi put da Internacionalna zaklada Gabriele skuplja potpise u Zadru. Do sad je skupljeno više od 140 tisuća potpisa u 118 zemalja svijeta, a nadaju se kako će i ovoga puta peticija biti uspješna.
– Prvi put imali smo jako lijepo iskustvo s građanima. Zadar je i šire poznat kao grad čiji su stanovnici otvoreni i rado saznaju o onome što je dobro za prirodu i životinje, kazali su iz zaklade.